Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan Açıklaması

Ahi Evran Üniversitesi Ahilik Kültürünü Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan, Ahi Evran Üniversitesi Meslek Yüksek Okulun'da katıldığı Ahiliğin Gelişim süreci programda Ahiliğin 'Türk Dünyasının Ortak Paydası' olacağını söyledi.

Ahilik Araştırma Merkezi Müdürü Kazım Ceylan Açıklaması

Ahiliğin Türk-İslam medeniyetinin en önemli ögesi olduğunu belirten Ceylan, "Ahilik sadece bir esnaf teşkilatlanması değildir. Ahilik aynı zamanda bir devlet ve hayat felsefesinin de adıdır. Ahilik Teşkilatı Selçuklular ve Osmanlılar döneminde sosyal, kültürel, siyasi, ekonomik, dini, askeri alanlarda da etkilenmiş ve sosyalleşmiş bir kurumdur" dedi.

Ahilerin imanı amele dönüştürerek hayat içerisinde yer aldıklarını anlatan Öğretim Görevlisi Ceylan konuşmasında, "İmanı amele dönüştüren ahiler, karakterimizin ve ticaretimizin şekillenmesini sağlamışlardır. Anadolu'nun şekillenmesini Osmanlı'nın 'Cihan Devleti' olmasının temellerini atmışlardır.

Bu sebeple ahilik, günümüzde de sadece Türkiye'de değil, bütünü ile kültür coğrafyamızda etkin hale getirilmesi, değerlerimizi paylaşan kardeş ve dost ülkelerle ortak payda oluşturmasına ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Kapitalizmi ve Sosyalizmin kıskacında bunalan bütün insanlığın ahiliğin taşıdığı değerlere ihtiyacı vardır.

İşte bu sebeple Ahilik Kültürünü Araştırma Merkezi olarak ahiliği Türk Dünyasının ve kültür dünyamızın ortak paydası yapabilmek amacı ile TİKA (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı)'nın desteği ile bir program dahilinde bilim adamları ile birlikte ahiliği her bölgede anlatacağız. Geçen yıl Tataristan'ın başkenti Kazan'da Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresinde Eskişehir'de Türk Dünyası bilgiler zirvesinde, Kazakistan-Almatı Kariyer Üniversitesinde, Makedonya-Üsküp Uluslar Arası Balkan Üniversitesi, İspanya ve Fas'da medeniyetimizin en önemli dinamiği olarak ahiliği anlatmıştık" dedi.

AHİLİK ÜNİVERSİTELERDE İLGİ GÖRDÜ
Ahiliğin temel değerlerinin yurt dışında gidilen her bölgede ilgi gördüğünü ifade eden Kazım Ceylan, "Bu yılda yine TİKA'nın desteği ile Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Bosna-Hersek ve Romanya'da ahiliği anlatacağız. İnanıyoruz ki hız ve haz çağında ki insanlığın ahiliğin taşıdığı milli islami ve evrensel değerlere çok ihtiyacı vardır. Kapitalist sistemde ki aşırı hırsın da, sömürme olgusunun da, Sosyalist sistemde ki insanı horlayan ve aşağılayan insanı bir makine gibi gören maddeci anlayışında panzehiri ahiliktedir" ifadelerini kullandı.

Meslek Yüksek Okulunda gerçekleşen konferans öğrencilerin soru bölümü ile devam etti.
Kaynak: İHA