'100. Yılında Savaştan Barışa Çanakkale' Projesi

Yunus Emre Enstitüsü'nce başlatılan "100. Yılında Savaştan Barışa Çanakkale" projesi kapsamında Türkiye'ye gelen Azerbaycanlı öğrencilerin son durağı İstanbul oldu.

Proje çerçevesinde, Türk-Azeri dostluğunun 100 yıllık tarihini temsilen oluşturulan "100 Yıllık Barış Kafilesi"nde yer alan 25 kişilik kafile için Feriye Lokantası'nda yemek verildi.

Enstitü başkanı Prof. Dr. Hayati Develi, oluşturulan kafilenin Ankara, Eskişehir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne ve İstanbul'u ziyaret ederek, tarihi yerleri görme fırsatı bulduğunu söyledi.

Gezinin 10 gün sürdüğünü ifade eden Develi, "Amacımız, proje sayesinde oluşturulan kafiledeki 25 genç arkadaşımıza, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki tarihe dayanan dostluğun nasıl ortaya çıktığını anlatmaktı. Çanakkale'de verilen kahramanca mücadelenin maneviyatını yaşamalarını, Osmanlı'nın kurulduğu günden bugüne kadar bünyesinde bu kültürel mirası taşıyan şehirleri gezerek daha yakından tanımalarını istedik" dedi.

Develi, Türk medeniyet birikimini dünyayla paylaşmak istediklerini kaydetti.


Kültür üretebilen, kültürlerini gelecek nesillere aktaran ülkeler ile milletlerin var olduğunu ve ayakta durabildiğini vurgulayan Develi, şöyle konuştu:
"Azerbaycan'ın Çanakkale'de verilmiş 3 bin şehidi var. Ortak bir ideal uğruna birbirimiz için nasıl canlar verdik, onu bilsinler istedik. O gençlerin burada neler yaşadıklarını görsünler, o maneviyatı yaşasınlar istedik. Genç kardeşlerimizde bu gezi silinmez bir iz olarak duracak ve bunu yazacaklar, anlatacaklar. Türkiye'nin dışında 40 merkezimiz var. Bu merkezlerde Çanakkale'nin önemi ve Çanakkale zaferinin kazandırdığı imkanlar anlatılacak. Çanakkale'yi önemsiyoruz. Umarım bu yolculuk güzel bir başlangıç olur ve uzun yıllar devam eder. En büyük isteğimiz, dünya gençliğini, kardeşliğini ve barışı burada toplamak."
Kaynak: AA