Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland Ukrayna'da

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, ülkenin doğusunda yapılacak yerel seçimlerin özgür, adil ve uluslararası standartlara uygun gerçekleştirilmesini istediklerini belirtti.

Poroşenko, resmi temaslarda bulunmak üzere Ukrayna'ya gelen Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile görüştü.
Görüşmede, ülkede gerçekleştirilecek anayasal reformlar ile doğudaki durum burada yapılacak yerel seçimlere ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu.
Petro Poroşenko, Thorbjorn Jagland'dan, Avrupa Konseyi'nin ülkede gerçekleştirilmesi öngörülen anayasal reformlar sürecinde yer alması ve ayrılıkçıların kontrolündeki bölgelerde yapılacak yerel seçimlerin özgür, şeffaf ve demokratik ortamda gerçekleştirilmesinin temini konusunda destek istedi.
Parlamentoda, dün "özel statü" düzeninin uygulanacağı doğudaki bölgelerin belirlenmesine ilişkin karar alındığını bildiren Poroşenko, ayrıca doğudaki duruma ilişkin daha önce kabul edilen yasada değişiklik yapıldığını, bölgede Ukrayna yasalarına uygun yerel seçimlerin gerçekleştirilmesinin ardından yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Poroşenko, meşru seçimlerle başa gelen yöneticilerle muhatap olacaklarını dile getirdi.
Seçimlerin özgür, şeffaf ve demokratik olarak yapılmasını istediklerini ve bunun Rusya'yı kızdırdığını söyleyen Poroşenko, "Biz, doğudaki seçimlerin özgür, adil ve uluslararası standartlara uygun olarak yapılmasını talep ediyoruz" ifadesini kullandı.
Poroşenko, ülkesinin doğudaki barış planına ilişkin Minsk mutabakatını tam olarak yerine getirmekte olduğunu kaydederek Jagland'dan Rusya'da tutuklu bulunan Ukraynalı kadın pilot Nadejda Savçenko dahil tüm rehinelerin serbest bırakılması konusunda destek istedi.
-Thorbjorn Jagland-
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, görüşmede, Ukrayna yönetiminin Anayasa Komisyonunun kurulması ve anayasal reformların yapılmasına ilişkin inisiyatiflerini alkışladıklarını belirtti.

Demokrasinin ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesini öngören anayasal reformların ülkeyi birleştireceğine inandığını ifade eden Jagland, doğudaki yerel seçimlere ilişkin yasada yapılan değişiklikleri desteklediklerini, doğudaki krizin Minsk mutabakatına tam uygun olarak çözülmesi gerektiğini bildirdi.
Ukrayna'nın zor durumda bulunduğunu dile getiren Jagland, bir taraftan köklü değişimler yapması gerektiğini diğer taraftan kendi topraklarında saldırganlıkla karşı karşıya olduğunu vurguladı.
Jagland ayrıca, Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin ile 2015-2017 yıllarında Ukrayna'da yapılacak reformlara ilişkin eylem planının sunumuna katıldı.

Kaynak: AA