Eskişehir’de 'Dünya Ağaç Günü” Etkinlikleri Başladı

Odunpazarı Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek “Dünya Ağaç Günü” etkinlikleri, düzenlenen tanıtım toplantısı ile başladı.

Eskişehir’de 'Dünya Ağaç Günü” Etkinlikleri Başladı

68 ülkeden yaklaşık 300 sanatçının katılacağı etkinlikle alakalı bir otelde düzenlenen toplantıya, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Uluslararası Ahşap Kültür Derneği Genel Sekreteri Su Ji Min ve Türkiye Ormancılar Derneği 2. Başkanı Hüsrev Özkara katıldı.

Burada konuşan Başkan Kurt, dünya nüfusu ve sanayileşmenin hızlı artmasının, orman ve çevre tahribatını da beraberinde getirdiği bugünlerde, ağacın öneminin gün geçtikçe daha da arttığına dikkat çekti. Konuşmasında, “Çevreyi kirletiyoruz. Doğayı katlediyoruz. Evet, biz bunları yapıyoruz” diyen Kurt, “Aslında kendimize, geçmişimize, bugünümüze ve geleceğimize ihanet ediyoruz. Çevremiz yani bizim nefes aldığımız, doğduğumuz, doyduğumuz ve bizi içinde barındıran bu yapı, bu yaşam alanımızın en değerli varlığımız olması gerekirken değerini bilemiyoruz. Çünkü gerekli olan “Çevre bilinci” maalesef istenilen düzeyde değil. Bunun arttırılması lazım” ifadelerini kullandı.

“BU SORUNU HEP BİRLİKTE ÇÖZEBİLİRİZ”
Bu sorunun hep birlikte çözülebileceğini aktaran Kurt, “Bakın 2014 yerel seçimler öncesi TEMA tüm belediye başkanı adaylarından sağlıklı ve dengeli bir çevre için bazı isteklerde bulundu. 11 maddeden oluşan bu istekleri başında “Yeşil alanların korunması” geliyor. Bunu sağlamanın çok zor olduğunu düşünmüyorum. Yeter ki, ağaçları kesmiyoruz, taşıyoruz demeyelim. Milyonlarca fidan diktik diyerek gerçek dışı söylemlerde bulunmayalım. Her ağacın sökülüp başka bir yere dikilebildiği düşüncesine kapılmayalım. Ve ormanlarını en hızlı tüketen ülkeler sıralamasında, İran’ın ardından 2’nci olduğumuzu unutmayalım” dedi.

“AĞAÇSIZ VE ORMANSIZ BİR UYGARLIK DÜŞÜNEMİYORUM”
Başkan Kurt, ağaç ve ormanın hayatın ayrılmaz bir parçası olduğunu da belirterek, şöyle konuştu:
“Ağaçsız ve ormansız bir uygarlık düşünemiyorum. Ağacın ve ormanın tükendiği yerlerde insanın olmayacağını biliyorum. Çünkü tabiat bütün geçim şartlarını ve güzelliklerini özene bezene ormanda işlemiştir. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Ağaç Günü Kutlamaları’nda dünyaca ünlü ağaç sanatçıları, bize bu güzellikleri eserlerinde bir kez daha yaşatacaklar. Nevruzu kutladığımız bu günlerde ağaç ve barışı bir arada işleyerek, tarihe geçecekler. Bu anlamda sizlerin huzurunda etkinliğimizi onurlandıran dünyaca ünlü ağaç ustalarına teşekkür ediyorum. Çünkü onlar bize hayal dahi edemeyeceğimiz özel eserler hazırladı. Bizleri ağacın essiz dünyasında huzur dolu bir yolculuğa hazırladı. Her şehrin bir rüzgarı olduğunu düşünürüm. Bu anlamda bir günden itibaren Odunpazarı’nın rüzgarının da ağaç ve doğa sevgisi olacağını düşünüyorum. Ve bunun tohumlarını da etkinlik sonunda hep birlikte oluşturacağımız ”Barış ve Kardeşlik Ormanında” atacağız.”

“AHŞABIN İNSANLIK İÇİN BİR KÖPRÜ KURABİLECEĞİNE İNANIYORUZ”
Uluslararası Ahşap Kültür Derneği Genel Sekreteri Su Ji Min ise, Eskişehir’de ve Odunpazarı’nda olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti.

Ahşabın önemine değinen Su Ji Min, “Ahşabın insanlık için bir köprü kurabileceğine inanıyoruz. Bu çok önemli ve özgün bir etkinlik. Etkinliğin düzenlenme amacı, ahşam ve ormanın öneminin altını çizmek ve bu konuda farkındalık oluşturmaktır. Aynı zamanda bunun korunması, yaşatılması ve bu konuyla ilgili sorumluluk alınması da çok önemlidir. Bu yıl ki etkinliğimize, profesyonel araştırmacılar sempozyumda yerlerini aldılar ve gelen sanatçılar da katkılarını esirgemediler. Bu yıl herkesi ahşabı, ormanı korumaya ve dünyanın geleceğini düşünmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

Türkiye Ormancılar Derneği 2. Başkanı Hüsrev Özkara da, etkinliğin dünyada 3. kez yapıldığına dikkat çekerek, ağacın önemini anlattı.

Konuşmaların ardından toplantı, basın mensuplarının sorularının Başkan Kurt tarafından cevaplandırılması ile sona erdi.
Kaynak: İHA