Diyarbakırlı 505 Bin Kadına Şiddet ve Kadın Sağlığı Eğitimi Verilecek

Diyarbakır Valiliği bünyesinde Halk Sağlığı Müdürlüğü'nce yürütülecek olan ‘Kadın sağlığı eğitim projesi’nin startı verildi.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’un eşi Hülya Aksoy tarafından yürütülecek projede kentte 15-69 yaş arası 505 bin 208 kadına, 'Kadına yönelik şiddet ve kadın sağlığı' ile ilgili konularda eğitim verilecek.

Diyarbakır’da yaşayan 15-69 yaş arası 505 bin 208 kadına, ‘Kadına yönelik şiddet ve kadın sağlıyla’ ilgili bilgilendirme çalışmaları yapılacak. Kadın sağlığı eğitim projesinin tanıtımı, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ve kamu kurum temsilcilerinin de katımıyla Cahit Sıtkı Tarancı Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen programla yapıldı.

"KADINLARIN YAKALANDIĞI KANSER TÜRLERİNİN YÜZDE 40’INI MEME KANSERİ OLUŞTURUYOR"
Programın açılış konuşmasını yapan Vali Aksoy, bu projenin temel amacının kadınların, kadın sağlığı ve kadınların risk altında olabileceği alanlarda bilgi sahibi olabilmeleri ve bu konuda farkındalık oluşturan çalışmaları kadınlarla paylaşmak olduğunu söyledi.

Kadın sağlığında meme kanseri riskine dikkat çeken Vali Aksoy erken teşhisle bu hastalığın önlenebileceğini dile getirdi. Vali Aksoy, "Kadınlarda görülen kanser türlerinde en yüksek oranda olan meme kanseridir. Kadınların yakalandığı kanser türlerinin yüzde 40’ını meme kanseri oluşturuyor. Her 8 kadından biri de meme kanserine yakalanma riski var. Kanserle ilgili hastalığın oluşmaması ve önlenmesi adına geliştirilmiş bilimsel bir teknik yoktur. Sadece erken teşhis edildiği taktirde onun olumsuz sonuçlarını ortadan kaldırabilme imkanı var. Erken teşhis için de kadınlarımız kendi kendini meme muayenesi yapabilir bir bilinç düzeyine ulaşması gerekiyor. Biz kadınlarımızın sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri bakımında meme kanseri konusunda duyarlı olmalarını ve böyle bir riskli durumda karşı karşıya kalmaları durumunda neyi nasıl yapabilecekleri konusunda da gerekli bilinç düzeyine sahip olmamalarıdır. Bu projemizin en önemi başka bir kısmı ise, kadına yönelik şiddetin önlenmesidir. Hiçbir gerekçeyle izah edemeyeceğimiz şiddet konusunda ve herhangi bir şiddete maruz kalma durumunda nereye ve nasıl başvuracağına ilişkin bir eğitim programını sunacağız" dedi.

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy’un eşi Hülya Aksoy koordinatörlüğünde yapılacak eğitim projesi Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yürütülecek.
Kaynak: İHA