63 ve 56 Yaşında İkinci Hayata Organ Nakli İle Tutundular

Elazığ'da 12 yıldır karaciğer hastası olan 63 yaşındaki Celal Sarıaydın'a Adana'da beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın karaciğeri alınarak nakledildi.

63 ve 56 Yaşında İkinci Hayata Organ Nakli İle Tutundular
56 yaşındaki böbrek yetmezliği çeken Cemil Can'a da kız kardeşinden alınan böbrek nakledildi.

Adana'da bir hastanede beyin ölümü gerçekleşen hastanın ailesi, organlarını bağışladı. Elazığ'dan Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans uçakla Adana'ya giden Fırat Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyeleri Doç. Dr. Koray Karabulut ve Yrd. Doç. Dr. Sertaç Usta'dan oluşan ekip, organ bağışı yapılan hastanın karaciğerini aldı. Uçakla Elazığ'a getirilen karaciğer, 12 yıldır karaciğer yetmezliği çeken 63 yaşındaki Celal Sarıaydın'a başarılı bir operasyonla nakledildi.

Karaciğer nakilinin Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde başarılı bir operasyonla yapıldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Sertaç Usta, "Celal bey 63 yaşında hepatit C'ye bağlı kronik karaciğer yetmezliği vardı. Bize bu şikayetlerle başvurdu. Bizde karaciğer nakil listemize aldık. O esnada da Adana’da beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın yakınları karaciğerini bağışlamak istediler. Bizde Fırat Üniversitesi’ndeki ekibimiz ile Doç. Dr. Koray Karabulut’la birlikte gidip karaciğeri beyin ölümü gerçekleşen kişiden çıkarıp, getirerek Celal beye başarılı bir ameliyat ile naklettik. Şu an Celal beyin durumu da gayet iyi. Taburcu olma aşamasına geldi" dedi.

KIZ KARDEŞİNİN BÖBREĞİ İLE HAYATA TUTUNDU
Haftada 3 gün diyalize girerek 8 aydır yaşamını sürdüren böbrek hastası 56 yaşındaki Cemil Can'a, kız kardeşi Necla Bademci böbreğini vermek istedi. Fırat Üniversitesi Organ Nakil Merkezi'nde gerekli tetkiklerin yapılmasının ardından Bademci'nin böbreğini vermesinde bir sıkıntı olmayacağı belirlendi. Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Erhan Aygen ile Doç. Dr. Cüneyt Kırkıl başarılı bir operasyonla Bademci'den aldığı böbreği ağabeyi Cemil Can'a nakletti.

Kız kardeşinin kendisine böbreğini verdiğini belirten Can, "2013 yılında hastalandım. Fırat Üniversitesi'ne geldim. Böbreklerimin iflas ettiğini, çalışmadığını öğrendim. Tedavilerimi burada yaptım. 8 ay diyalize girdim, 8 aydan sonra kız kardeşim ve eniştem sana böbreğimizi verelim diyerek örnek bir davranış gösterdiler. Başarılı bir operasyonla nakil oldum" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA