Macaristan’da 'İslam’da Hoşgörü ve Merhamet Konferansı” Büyük İlgi Gördü

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de de düzenlenen ‘‘İslam’da Hoşgörü ve Merhamet Konferansı” Macarlardan büyük ilgi gördü.

Macaristan’da 'İslam’da Hoşgörü ve Merhamet Konferansı” Büyük İlgi Gördü

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bulunan Yunus Emre Kültür Merkezi’nde ‘‘İslam’da Hoşgörü ve Merhamet Konferansı” düzenlendi.

Karabük İl Müftüsü Halil Bektaş’ın konuşmacı olarak katıldığı konferans, Diyanet İşleri Başkanlığı, Budapeşte Din Hizmetleri Ataşesi Hüseyin Ersoy tarafından organize edildi. Yaklaşık 1 buçuk saat süren konferansa Türkiye’nin Macaristan Büyükelçisi Şakir Fakılı, Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Kurumu Macaristan Delegesi Suat Karakuş, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu, Budapeşte Yunus Emre Kültür Merkezi Müdürü Yakup Gül, Macaristan’da yaşayan Türk ve Macar vatandaşı katıldı.

Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan konferansta konuşan Bektaş, dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan ve görülen olumsuzlukların İslam dininin kaynaklarından, Kur'an-ı Kerim'den, Hz. Muhammed'in sünnetinden ve hadislerinden kaynaklanmadığını vurguladı. Bektaş, "İslam kelimesinin barış ve esenlik anlamına geldiğini asla unutmayacağız. Dinimizin adı bile barış ve esenliktir. Son yıllarda ve özellikle son belki 20 yılda dünyaya, özellikle İslam coğrafyasına baktığımız zaman oradaki hoş olmayan veya hatırladığımız tabloların esasen 15 asırlık İslam kültüründeki hoşgörü ve o hoşgörü medeniyetinin temellerini, değerlerini yansıtmadığını çok net olarak görüyoruz" dedi.

Bektaş, İslam kelimesinin birkaç anlam ifade ettiğine dikkati çekerek, "İslam kelimesinin barış ve esenlik anlamına geldiğini asla unutmamamız gerekir. Dinimizin adı bile barış ve esenliktir. İslam dininin gönderiliş gayesinin bütün ilahi dinlerin gönderiliş gayesi aynı olup, bütün insanlığa gönderilen İslam dininin bu prensiplerle dünyada huzur ve barış içerisinde yaşatmayı, ahirette de Allah'ın ebedi nimetlerine ulaştırmayı hedef edinmektedir" açıklamalarını yaptı. İslam dininde sadece insanlara değil, hayvan ve nebatata bile hoşgörü ve merhametle yaklaşılması gerektiğine de değinen Karabük İli Müftüsü Halil Bektaş, İslam dininin dünyadaki hoşgörünün ve merhametin temeli olduğunu ifade etti.

Konferansın sonunda Türkiye’nin Dinişleri Ataşesi tarafından Halil Bektaş’a bir plaket takdim edildi.

İHA muhabirine konuşan Bektaş, konferansta Türklerin yanı sıra Müslüman ve gayrimüslim Macarların da olduğunu, onlara da İslam dininin şefkat, merhamet ve hoşgörü temel prensiplerini kaynaklarından yani hadisi şeriflerden, Kuran-ı Kerim ayetlerinden aktardığını söyledi.

Bektaş, ‘‘Çeşitli coğrafyalarda ortaya çıkan olumsuzlukların dinden kaynaklanmadığını vurgulamaya çalıştım. Ayeti- kerimeler ve hadisi şerifler çerçevesinde düşündüğümüzde İslam’ın bütün insanlığa en mükemmel şekilde merhameti, hoşgörüyü önerdiği ve kendi mensuplarından da bunu beklediğini söyleyebiliriz’’ ifadelerini kullandı.

Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Kurumu Macaristan Delegesi Suat Karakuş, Diyanet, Karabük Müftülüğü ve Büyükelçilik koordinatörlüğünde güzel bir toplantı düzenlendiğini belirterek, “Özellikle Batı Avrupa’da başlayan İslamofobiye karşı İslam’ın bir hoşgörü bir barış dini olduğunu anlatmamız için böyle toplantıları sıklıkla yapmamız lazım. Oldukça başarılı bir toplantı oldu” dedi.

Türkiye Büyükelçiliği Din Ataşesi Hüseyin Ersoy ise, ‘‘Çok güzel bir akşam oldu, tam da zamanlaması yerindeydi. Benim çok etkili olduğuna, faydalı olduğuna inancım tamdır. Karabük İl Müftümüz Halil Bektaş ve Karabük Eflani İlçesi Ulu Cami Merkez yukarı Cami İmamı hafız Tahir Köse hocamızı buraya davet ettik. Macar dostlarımızın burada, salında yoğunlukta olduğunu görmek ayrıca bir mutluluktu. Konferansın bütün metnini Macarca ’ya çevirdik. Ekrana verdiğimiz gibi Macar katılımını öngördüğümüzden dolayı her birine Macarca metinlerini dağıttık. Kendileri ile bire bir temasımızda çok etkilendiklerini, çok etkilendiklerini, çok faydalı bulduklarını ifade ettiler” dedi.

Konferansın ardından davetlilere Macarca’ya çevrilen Kur'an-ı Kerim hediye edildi.
Kaynak: İHA