Hayalilere Hacivat-karagöz'de 'Geleneksellik' Uyarısı

Bursa'da, yaklaşık 45 yıldır Hacivat-Karagöz gölge oyunu oynatan hayali Şinasi Çelikkol, geleneksellikten uzaklaşılmasının bu kültürü olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

Nilüfer ilçesinde, eski adı Misi köyü olan Gümüştepe Mahallesi'ndeki Etnografya Evi'nde gölge oyunu kültürünü yaşatmaya çalışan Çelikkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de Hacivat-Karagöz kültüründe sanatçı sayısının iyice azaldığını söyledi.

Gölge oyunuyla ilgili 45 senedir çalışmalar yaptığını anlatan Çelikkol, ''1994'te, ustalar ustası Hadi Poyrazoğlu'nun elinden peştamal kuşanarak gölge oyunları ustalığımı aldım. 9 yıl Karagöz Müzesi'ni yönettim. Aynı zamanda Milletlerarası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği Türkiye Milli Merkezi Yönetim Kurulu üyesiyim" dedi.

Çelikkol, Misi Etnografya Evi'nde gölge oyunu oynatarak yerli ve yabancı turistlere bu kültürü tanıtmaya çalıştığını dile getirdi.
Hacivat-Karagöz oyununun sadece çocuklara yönelik olmadığını vurgulayan Çelikkol, "Hacivat-Karagöz, her yaşa hitap eder ve Türk milleti bu oyunları benimsemiştir. Herkesin bu konuda az veya çok bilgisi vardır" ifadesini kullandı.
Hayalilerin, oyunlardan önce seyirci analizi yaptığını aktaran Çelikkol, onların çoğu çocuksa kurguyu buna göre oluşturduğunu bildirdi. Çelikkol, şöyle konuştu:
"Hacivat-Karagöz gölge oyununa ilgi azalmadı ancak bundan sonraki süreçte azalabilir. Gölge oyunlarını geleneksel oynatan sanatçı sayısı azalıyor. Mühim olan, bu oyunları geleneksel oynatmak. Geleneksel ve artık klasik olmuş 28 oyunumuz var. Oyunlarda doğaçlama yapılıp günlük olaylara yer verilebilir ancak bu işi yapan sanatçıların gelenekselliği ön planda tutması lazım. Hacivat-Karagöz sanatı hiçbir zaman ölmez ama geleneksel yapılmazsa o zaman ölür."
Kaynak: AA