Adü Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karaca’dan Açıklama

Aydın İli Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halit Kahraman’ın Aydın’da yaklaşık 10 yıl önce başlatılan ‘Halk Elinde Hayvan Islahı Ülkesel Karya’ Projesine yönelik eleştirilerine proje lideri Prof. Dr. Orhan Karaca yanıt verdi.

Adü Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Karaca’dan Açıklama
Karaca 157 üretici elindeki 17 bin 897 baş hayvanın tamamının damızlık olduğunu iddia etti.
Başkan Kahraman’ın bugüne kadar milyarlarca lira harcanmasına rağmen Aydınlı yetiştiriciye tavsiye edilecek damızlık materyalin henüz üretilemediğini ve projenin sadece kayıt tutmaktan ibaret olduğunu belirten açıklamasına üzüldüğünü belirten Prof. Dr. Orhan Karaca, ıslah projesinde yer alan hayvanların tamamının damızlık olduğunu iddia etti.

Kendisinin bilim insanı olduğunu ve bir profesörün bu şekilde eleştirilmesine üzüldüğünü belirten Prof. Dr. Orhan Karaca, “Aydın ilinde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülmekte olan 3 alt projede farklı ilçe ve köylerdeki 157 yetiştirici işletmesinde toplam 17 bin 897 baş hayvanda ıslah çalışması yürütülmektedir. Bu işletmelerin tamamında bulunan hayvanlar damızlıktır. Ayrıca, elde edilen verilere göre her yıl proje teknik elemanı ve proje liderinin değerlendirmeleri ile yetiştirici görüşleri doğrultusunda doğan kuzu veya oğlaklardan yüksek genetik kapasiteye sahip olanlar damızlık ayrılmaktadır” dedi.

Proje teknik elemanlarının Birliğe hesap verme durumunda olmadığını belirten Karaca, birliğin projeye hiçbir katkısının olmadığını ancak çalışmalarda birliğin araçlarının kullanıldığını söyledi.

Ücretlerin proje bütçesinden karşılandığını belirten Prof. Dr. Karaca, ‘Bir yılda sadece 104 gün işe geldi’ diye sözleşmeyi yenilemeyen Aydın İli Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halit Kahrama’a sitem etti.

Proje Lideri Orhan Karaca açıklamasında “Öncelikle proje teknik elemanlarının maaşları ve akaryakıt giderleri birlik kasasından değil proje bütçesinden karşılanmaktadır. Birliğin projeye herhangi bir maddi katkısı yoktur. Birlik tarafından proje teknik elemanlarına sadece araç sağlanmakta ve bu aracın sarf ettiği km üzerinden oluşan ücret proje bütçesinden kesilmektedir. Proje teknik elemanlarının her gün birliğe uğramaları gibi bir durum söz konusu olamaz” diye konuşarak yılda sadece 104 çalışıp 365 gün çalışmış gibi maaş ödenen aynı zamanda yüksek lisans öğrencileri olan proje teknik elemanlarını savundu.

“BU YIL 2350 TL OLARAK BELİRLEDİK”
Proje çalışmalarında konunun sadece işe gelme ile değerlendirilmemesi gerektiğini ve teknik elemanların saha çalışması sonunda bilgisayara veri girişi yaptığını belirten Orhan Karaca, yapılan olağanüstü toplantı ile 2015 yılı için üniversitede yüksek lisans yapan proje teknik elemanlarına aylık 2 bin 350 TL +AGİ aylık maaş ödenmesine yönelik karar alındığını söyledi.

Bu kararın TAGEM Daire Başkanı Bekir Ankaralı, Proje Liderleri ve Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü tarafından imzalanmasına rağmen, Birlik Başkanı Halit Kahraman tarafından imzalanmadığını belirtti.

“PROJE BİRİLERİNE İSTİHDAM OLARAK GÖRÜLMEMELİ”
2015 yılı için mevcut Proje Teknik Elemanları ile sözleşme yenilemediğini doğrulayan Aydın İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Halit Kahraman, “Eğer birliğin bu projeye hiçbir katkısı yok ise çalışmalarda ne diye birliğin adı geçer. Kimse 104 gün çalışıp 12 ay çalışmış gibi üreticimizin hakkını yemeye kalkmasın. Ben 10 yıldır bu proje kapsamında milyarlarca lira para harcanmasına rağmen damızlık bir materyalin ortaya konmadığını iddia ettim. Var ise net olarak isim versinler. Şu materyal damızlık olarak tescillenmiştir. Diğer hayvanların fiyatı şu iken bu damızlığın fiyatı şudur desinler. Artık üretici rapor değil sonuç bekliyor. İddiamı yeniliyorum. 10 yıldır milyarlarca lira para harcandı birileri maaşını aldı, sonuç olarak havanda su dövüldü. Biz artık sonuç bekliyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA