Bin Yıllık Gelenek Ödülle Taçlandırıldı

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’da geleneği geleceğe taşıyan rahvan at yarışçılarına teşekkür belgesi verdi.

Bin Yıllık Gelenek Ödülle Taçlandırıldı

Bursa’ya hizmetleriyle değer katan Büyükşehir Belediyesi, ecdat emaneti kültürel değerlere de sahip çıkıyor. Bursa’da bin yıllık geleneği bugünde yaşatarak rahvan at yarışçılığı kültürüne emek veren rahvan atı yetiştiricileri, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Rahvan At Yarışçıları Birliği tarafından gerçekleştirilen törenle sertifika aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Merinos Gölpark’ta düzenlenen törende, 172 rahvan atı yetiştiricisine belgesini vererek, geleneksel kültüre sağladıkları değerden ötürü rahvan sevdalılarını tebrik etti.

Osmanlı’nın başkenti, UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi’ne giren Bursa’nın tarihi ve kültürel birikimiyle kalkınmasını istediklerini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ecdat yadigarı bin yıllık geleneğin geleneksel olarak düzenlenen yarışlarla Bursa’da yeniden yaşatıldığını belirtti.

Başkan Altepe, Bursa’nın kurtuluşu törenlerinde de vatandaşların beğenisine sunulan rahvan atlarının, Bursalılara tarihi kahramanlıkları hatırlattığını anlatarak, “Büyükşehir Belediyesi olarak Bursa’nın kültürel miras çalışmalarını geleceğe taşımaya yönelik çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Ecdadın emaneti tüm değerlerimize, tarihi eserlerin yanında soyut mirasımıza da sahip çıkıyoruz. İhsan Gür ve ekibi, Bursa’da rahvan atı kültürüne yoğun emek vererek bu sporu tekrar canlandırdı. Bizler de en güzel tesisleri yapacağız” diye konuştu.

Başkan Altepe, rahvan kültürünü anlattığı konuşmasında, “Rahvan atları, yürüyüşü ve asilliği ile asırlardır atlı süvarilerin ve at binicilerinin gözdesi oldu. Bu atlar, şeceresi bilinen, rahvan özelliği olan, geçmişiyle bir sıfatı olup künyesi bulunan, özenle yetiştirilen Türk atlarıdır. Rahvan yarışları bugün bütün Türkiye’de yaygın olarak yapılıyor. Rahvan atları ile ilgili organizasyonlar önceleri köylerde yapılırdı. Osmangazi Belediye Başkanlığımız döneminde başlattığımız uygulama ile bu kültürün şehir içinde de yaşatılabileceğini gösterdik, göstermeye de devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Bursa’nın tarihi bir geleneğe de ev sahipliği yaptığını sözlerine ekleyen Başkan Altepe, “Bu kültürel mirasımızın geleceğe taşınmasında önemli rol üstlenen rahvan atçılarımıza teşekkür ediyoruz. Bugün bu kültürümüzün gönüllü elçisi olan 172 rahvan atçısına teşekkür belgelerini vermenin sevincini yaşıyoruz” dedi.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar de Bursa’da geleneksel kültürün bugünde yaşatılması ve geleceğe taşınmasında yoğun çaba harcayan Başkan Altepe’ye teşekkür etti.

Bursa Rahvan Atçılık Kulübü Başkanı İhsan Gür ise Başkan Altepe’ye kendilerine ve rahvan at yetiştiriciliği kültürüne destek veren Başkan Altepe’ye teşekkür ederek, geleneksel mirasın önemine dikkati çekti.
Kaynak: İHA