Bedrettin Dalan'ın Yakalama Kararı Kaldırıldı

Ergenekon davası firari sanıklarından İstanbul Büyükşehir Belediye eski başkanı Bedrettin Dalan hakkındaki yakalama kararı kaldırıldı.

Bedrettin Dalan'ın Yakalama Kararı Kaldırıldı

İstanbul Büyükşehir Belediye eski Başkanı ve Yeditepe Üniversitesi Kurucusu Bedrettin Dalan'ın avukatı, müvekkili hakkında yakalama kararının kaldırılması için mahkemeye başvurdu. Dalan hakkındaki başvuruyu inceleyen İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi, Dalan’ın yakalama kararının kaldırılmasına oybirliğiyle karar verdi.

Dalan’la birlikte eski AK Parti Milletvekili Turhan Çömez, Mustafa Bakıcı, Emrah Gönenci ve Saipir Deblevidze'nin ifadeleri alınmadığı için Ergenekon davasından dosyaları ayrılmıştı. İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde geçtiğimiz günlerde ilke kez görülen davanın duruşmasında, Dalan’ın avukatları müvekkillerinin yakalama kararının kaldırılmasını talep etmiş, duruşma savcısı da bu yönde bir mütalaa vermişti. Mahkeme, yakalamanın kaldırılması talebini reddetmişti. Mahkemenin red kararı üzerine Dalan’ın avukatları bir üst mahkeme olan İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurmuştu. Talebi değerlendiren mahkeme, Dalan hakkındaki yakalama kararını oy birliğiyle kaldırdı.

Dalan’ın avukatlarının yakalamanın kaldırılması ve tutuklamama güvencesi verilmesi halinde müvekkillerini mahkemede hazır edeceklerini bildirdiği anlatılan mahkeme kararında, “Yargıtay’da olduğu bilinen ana dava dosyasında yargılanan sanıkların aldıkları yüksek cezalara rağmen tutuklu bulunmadıkları” belirtildi. Mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin bazı örnek dava dosyalarında vermiş olduğu hak ihlali kararları üzerine bu dosyalardaki sanıkların yüksek cezalara rağmen tahliye edildiğine vurgu yaparak, “Sanık Bedrettin Dalan’ın atılı suçtaki mevcut delil durumu, savunmasını yapmak üzere tutuklamama güvencesi karşılığında mahkemeye geleceğine dair vekillerinin beyanları gözetildiğinde ceza yargılamasında esas olanın davayı mevcut maddi ve usul hukuku kuralları çerçevesinde maddi gerçeğe uygun olarak kısa sürede sonuçlandırma amacı taşıması ve sanığın savunması alınamadığı sürece bu gayeye ulaşmanın mümkün görülmeyeceği değerlendirilmiştir” ifadesine yer verildi.

Yakalama kararını kaldıran mahkeme, Dalan’ın duruşmaya gelmesi halinde tutuklanmayacağı yönünde değerlendirmeyi davanın görüldüğü İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yapmasına hükmetti. Dalan hakkında, Nisan 2010’da İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yakalama kararı çıkarılmıştı.
Kaynak: İHA