Geleneklerini Yaşatmak İçin Kahvehane Açmadılar

Gevaş ilçesine bağlı Göründü Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, her akşam toplandıkları bir evde atalarından yadigar oyunları yaşatıyor.

İlçeye 24 kilometre mesafede bulunan yaklaşık bin nüfuslu Göründü Mahallesi'ndeki vatandaşlar, kahvehanede zaman geçirmek yerine geleneklerini yaşatmanın uğraşını veriyor.
Geleneklerini gelecek nesillere aktarmak ve gençlerin kötü alışkanlık kazanmasının önüne geçmek için mahallede kahvehane açılmasına izin vermeyen vatandaşlar, günün yorgunluğunu akşamları oynadıkları geleneksel oyunlarla atıyor.
Özellikle uzun kış gecelerini değerlendirmek amacıyla her akşam bir evde toplanan mahallenin erkekleri, oynadıkları oyunlarla çevre yerleşimlerdeki vatandaşlara da örnek oluyor.
-"Teknoloji muhabbeti bozdu"
Mahallenin ileri gelenlerinden 60 yaşındaki Faysal Damar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atalarından aldıkları bayrağı gelecek nesillere taşımanın gayreti içinde olduklarını belirtti.

Mahallenin ilçe merkezine uzak olduğunu ve herhangi bir sosyal etkinliği gerçekleştirecek mekan olmadığı için evlerde toplandıklarını anlatan Damar, geleneklerini unutmamak ve eğlenmek amacıyla oyunlar oynadıklarını ifade etti.

Teknolojiyle beraber insanlar arasında diyaloğun zayıfladığını vurgulayan Damar, özellikle gençleri düşündükleri için mahalleye kahve açılmasına izin vermediklerini ve muhabbet için evleri tercih ettiklerini dile getirdi.
Damar, oyunları gelecek nesillere aktarmanın öncelikli hedefleri olduğuna değinerek, gençlerle her akşam mahalledeki bir evde toplanıp eğlendiklerini kaydetti.

Genellikler "çorap, arı, dilsiz ve sağır ile tekerleme" oyunlarını oynadıklarını bildiren Damar, şöyle konuştu:
" Çorap oyunu için odadaki kişilerden iki takım oluşturuyoruz ve 5 çift çorabın içine sakladığımız metal parayı bulmaya çalışıyoruz. Arı oyununda, ortadaki kişi arı oluyor ve ağzıyla arı sesi çıkararak iki yanında oturan kişinin bacaklarına vurmaya çalışıyor. Yanlardaki kişiler ise ellerindeki sopalarla ortadaki kişinin eline vurmaya çalışıyor. Dilsiz ve sağır oyununda ise toplanıp çember oluyoruz. Baştaki kişi ne yaparsa diğerlerinin de aynısını yapması gerekiyor. Yapamazsa veya oyun esnasında konuşursa onu ortaya alıp, hep birlikte ellerimizi birleştirip 3 kere sırtına vuruyoruz. Tekerleme oyunu da dilsiz ve sağır oyununa benziyor. Aynı şekilde bir çember oluşturup birbirimizin bacağını tutuyoruz. Baştaki kişinin söylediği tekerlemeyi sırasıyla tekrar etmemiz gerekiyor. Edemezsek çeşitli cezalar uyguluyoruz."
Kaynak: AA