Burkina Faso’da Moringa Oelifera Ağacı Yetiştirme Projesi

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Burkina Faso’da faaliyet gösteren Belem Wend Tiga Belwet Derneği işbirliğinde yürütülen Moringa Oelifera Ağacı Yetiştirme Projesi’nin 4. aşaması tamamlandı.


TİKA, Burkina Faso’da gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. TİKA ile Burkina Faso’da faaliyet gösteren Belem Wend Tiga Belwet Derneği işbirliğinde yürütülen Moringa Oelifera Ağacı Yetiştirme Projesi’nin 4. aşaması tamamlandı. Moringa Oleifera ağacı ürünlerinden elde edilen besin desteği mamulleri, başkent Vagadugu’da bulunan iki devlet okulunda ve bir yetimhanede düzenlenen törenle dağıtıldı. Dağıtım törenine Burkina Faso Tarım Bakanlığı temsilcileri, Belwet Derneği Başkanı Larlé Naaba Tigré ve TİKA yetkilileri katıldı.

Törene katılan temsilciler, konuşmalarında Moringa Oléifera Ağacı Yetiştirme Projesi’nin ve TİKA’nın projeye yaptığı desteğin önemine değinerek, Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkürlerini sundular.

Proje çerçevesinde Belwet Derneği’nin arazisine ait 300 hektarlık alana ve Burkina Faso’daki 75 okul bahçesine 100 binden fazla Moringa Oleifera fidanı dikildi. Dikilen fidanlar TİKA’nın teknik personeli gözetiminde yetiştirildi. Projenin 3. aşamasında Moringa Oelifera yapraklarının kurutulması ve öğütülmesi için Belwet Derneği’ne 8 adet kurutma makinası, 8 adet öğütme makinesı, 40’ar adet sulama ve ilaçlama pülverizatörleri, maske, koruma gözlüğü, el arabası, çapa, eldiven, işleme kapları temin edildi. Proje kapsamında Moringa Oleifera ağacından elde edilen ürünlerin işlenerek, özellikle okul çağındaki kötü beslenmeye maruz kalan çocuklara besin takviyesi olarak verilmesi ve çölleşme tehdidi ile karşı karşıya bulunan ülkenin kuzey kesiminde çölleşme ve erozyon ile mücadeleye destek olunması amaçlandı.

Moringa Oelifera ağacından elde edilen ürünler gıda sektörü başta olmak üzere pek çok sektörde kullanılıyor. Moringa Oleifera ağacı yapraklarından elde edilen besin takviyelerinin gramaj olarak turunçgillerden 7 kat fazla C vitamini, sütten 4 kat fazla kalsiyum, havuçtan 4 kat fazla A vitamini, muzdan 3 kat fazla potasyum, enginardan 3 kat fazla demir ve bir yumurta kadar protein içerdiği bilimsel olarak kanıtlandı.
Kaynak: İHA