Montajcıbaşı Fethullah Gülen

Devletin zirvesini dinleyen Paralel telekulak soruşturmasında da bir numaralı şüpheli, Fethullah Gülen çıktı. Paralelciler'in bir açık bulamadıkları kayıtları ileride montaj için arşivlediği belirlendi

Montajcıbaşı  Fethullah Gülen
Sözde Selam-Tevhid terör örgütü soruşturmasını bahane edip aralarında dönemin Başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüm bakanlar, üst düzey bürokratlar, gazeteciler ve rektörlerden oluşan 100'ün üzerinde ismi dinleyen paralel ihanet çetesine yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan operasyonla ilgili ayrıntılar ortaya çıkıyor. Emniyet'in savcılığa verdiği fezlekede 80 kişilik şüpheli listesi bulunuyor. Paralel Yapı'nın ABD'deki lideri Fethullah Gülen listede bir numara. Gülen'e yönelik suçlamalar ise şöyle: "Türkiye Cumhuriyeti devletinin ulusal ve uluslar arası yararları bakımından gizli kalması gereken nitelikteki görüşmelerinin kaydedilmesi" sebebiyle "Terör örgütü kurmak ve yönetmek", "Terör örgütünün faaliyeti kapsamında; siyasal veya askeri casusluk, hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek." Gülen hakkında Tahşiye grubuna kumpas soruşturması kapsamında İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'nce yakalama kararı çıkarılmıştı. Savcılığın bu dosya kapsamında da ikinci bir yakalama kararı çıkarması bekleniyor.

MONTAJ İÇİN ARŞİVLEDİLER
Paralel Yapı'ya yakınlığıyla bilinen eski İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin hariç tüm hükümet üyelerini, sahte ve kod isimlerle, 2010-2013 arasında dinleyen çetenin, ulusal güvenlik açısından gizli kalması gereken bu görüşmeleri ses dosyaları halinde 2 hard diskte depoladığı saptandı. Paralel örgütün, herhangi bir açık bulamadığı 3 yıllık ses kayıtlarını, ileride montaj, dublaj, şantaj ve algı operasyonlarında kullanabilmek için sakladığı belirlendi. Kayıtların, 17-25 Aralık hükümete yönelik darbe girişimleri öncesinde de kullanıldığı düşünülüyor.

HEDEF O ÜÇLÜ
Savcılığın ilkini geçen 22 Temmuz'da düzenlediği bu dışı dinleme ve casusluk operasyonunun ikinci dalgasında İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü yetkililerinin başvurusu etkili oldu. Söz konusu iki hard diskin incelenmesiyle kayıtlar ortaya döküldü. Ses kayıtlarının dış güçlere ve istihbarat odaklarına servis edilmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Kayıtlarda o dönem Başbakan olan Erdoğan, Dışişleri Bakanı olan Başbakan Ahmet Davutoğlu ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın görüşmelerinin yoğun olduğu öğrenildi. Erdoğan'ın yakın çevresi ve ailesiyle, Davutoğlu'nun büyükelçilerle, Yıldız'ın ise enerji ihaleleri ile ilgili yaptığı görüşmeler en çok kayda alınanlar.

GÖZALTINDAKİLERİN SORGUSU SÜRÜYOR
Haklarında yakalama ve gözaltı kararı çıkan 29 polisten 20'si gözaltına alınmıştı. Dün de firari olan 1 polis gözaltına alındı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gelen 3 cumhuriyet savcısı gözaltındakilerin sorgusuna başladı. Şüpheliler "terör örgütü kurmak ve yönetmek, üye olmak, siyasal ve askeri casusluk, Hükümeti ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs" ile suçlanıyor. 21 kişi arasında dönemin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görevli amirler Gaffur Ataç, Oğuzhan Ceylan, başkomiser Mehmet Işık, komiser Selman Yoğucu, polis memurları Necati Aslan, Yasin Akyar ve Ferhat Taner Doğan yer aldı. Listede ismi olan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de olduğu 8 kişi, 22 Temmuz'daki ilk dalgada tutuklanmışlardı.

FUAT AVNİ'NİN DERİN KULAĞI KESİLDİ
Paralel Yapı'ya yönelik operasyonları önceden haber veren sosyal paylaşım sitesindeki "Fuat Avni" adlı hesap, bu kez devre dışı kaldı. Operasyonu baltalayamadı. İstanbul Emniyeti içindeki köstebeklerin tespit edilip bertaraf edildiği, Fuat Avni'nin bu yüzden operasyonu deşifre edemediği öğrenildi. Paralel hesap, en son Tahşiye soruşturmasında, operasyona ait bilgi ve gözaltı listelerini internet üzerinden paylaşmıştı.