Alkollü İçkiler İçin Hizmet Bedelleri Belirlendi

TAPDK, alkol ve alkollü içkilerin piyasaya arzında 2016 yılı için uygulanacak hizmet bedellerini belirledi

Alkol ve alkollü içkilerin piyasaya arzında 2016 yılı için uygulanacak hizmet ve dağıtım yetki belgesi bedelleri belirlendi.

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumunun (TAPDK) "Alkol ve Alkollü İçkilerin İç ve Dış Ticaretine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Alkol ve alkollü içkilerin piyasaya arzında bandrol, kod ve satış belgesi uygulanmasına ilişkin analiz hizmetleri, uygunluk belgesi düzenleme hizmetleri, üretimin gözetim ve denetim hizmetleri, piyasa gözetim ve denetim hizmetleri, tüketicileri bilgilendirme ve eğitim hizmetleri, sektörde yer alan firmalara yönelik bilgilendirme hizmetleri, sektörle ilgili araştırma-geliştirme hizmetleri ve Kurum genel giderlerinden sektöre düşen pay karşılığı belirlenen hizmet bedeli alınıyor.

Yapılan değişiklik ile 2016 için hizmet bedelleri, bin litre başına bira için 7,43 lira, şarap, köpüren şarap ve aromatize şarap için 12,38 lira, aromalı bira, yarı köpüren şarap, meyve şarabı, aromatize şarap bazlı içki ve aromatize şarap kokteyli için 44,58 lira, distile alkollü içkiler için 79,61 lira olarak belirlendi.

Bununla birlikte, dağıtım yetki belgesi maktu bedeli de bira için en az 15 bin lira, aromalı bira için en az 30 bin lira, şarap, köpüren şarap ve aromatize şarap için 20 bin litre veya daha az faaliyet hacminde en az 4 bin lira ve 20 bin litreden daha fazla faaliyet hacminde en az 10 bin lira, yarı köpüren şarap meyve şarabı, aromatize şarap bazlı içki, aromatize şarap kokteyli için en az 25 bin lira, distile alkollü içkiler için kategori bazında ayrı ayrı en az 35 bin 925 lira oldu.

Dağıtım yetki belgesi bedeli, faaliyet hacmi üzerinden bin litre başına bira için 15 lira, aromalı bira için 25 lira, şarap, köpüren şarap ve aromatize şarap için 25 lira, yarı köpüren şarap meyve şarabı, aromatize şarap bazlı içki, aromatize şarap kokteyli için 80,46 lira, distile alkollü içkiler için kategori bazında ayrı ayrı 143,7 lira, dağıtım yetki belgesi yenileme bedeli de kategori ve alt kategori bazında ayrı ayrı 3 bin lira olarak tespit edildi.

Alkollü içki ithalatçısı olarak sektörde faaliyet gösteren firmaların, dağıtım yetki belgelerinin güncellenmesi talebiyle "geçerlilik tarihi" bitiminden en az 30 gün önce Kuruma başvurmaları zorunlu kılındı.

Bununla birlikte, dağıtım yetki belgesi bedeli, kategori veya alt kategori başına ayrı ayrı alınacak. Başvuru sırasında hesaplanan bedelin dörtte birinin, belge verilirken bakiyesi tahsil edilecek. Üreticilerden tesis kurma izin bedeli, üretim izin bedeli ve proje tadilat izni bedeli tahsil edilmesi nedeniyle ayrıca dağıtım yetki belgesi bedeli alınmayacak.

Dağıtım yetki belgesi olmadan, yenilenmeden veya güncellenmeden, ithalat yapılamayacak, üretime konu ürünler piyasaya arz edilemeyecek.
Kaynak: AA