Irak'a Yabancı Asker Gönderme İddiaları

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Irak'a gönderilecek herhangi bir askeri kara gücünü "düşmanca hareket" olarak sayacaklarını bildirdi.

Basın ofisinden yapılan açıklamada İbadi, Irak'ın karada savaşacak yabancı güce ihtiyacı olmadığını ifade ederek, hükümetin böyle bir gücün ülke topraklarına ayak basmasına izin vermeyeceğini kaydetti.

İbadi, "Irak hükümeti hiçbir bölgesel veya uluslararası taraftan kara gücü gönderilmesi talebinde bulunmadı. Herhangi bir devletten ülkemizin ulusal egemenliğini ihlal ederek ortaya atılacak böyle bir adımı kesinlikle reddediyoruz" ifadelerini kulladı.

Başbakan İbadi, uluslararası koalisyon güçlerinin terör örgütü DAEŞ ile mücadelesinde Irak'a hava saldırısı, silah, mühimmat ve eğitim desteğinde bulunmasını istedi.

- Ülkedeki tepkiler

Irak'ta DAEŞ'e karşı karada savaşacak yabancı asker gönderilmesi konusuna ilişkin İbadi'nin yanı sıra Parlamentodaki Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkanı Hakim ez-Zamili de tepki göstererek, "Irak'a karadan girecek herhangi bir Müslüman veya Batılı askeri gücü reddedeceğiz ve onlarla DAEŞ ile olduğu gibi savaşacağız" demişti.

Mecliste en çok milletvekili sayısına sahip Şii Ulusal Koalisyonu ve Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi de ABD'nin yabancı askeri güç gönderme önerisine karşı çıkmıştı.

İbadi'nin reform kararları çerçevesinde görevinden alınan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı İyad Allavi'nin lideri olduğu meclisteki Vatanniye Bloku ise DAEŞ'e karşı karada savaşacak ABD'li askerlerin ülkeye girişine karşı çıkmayacaklarını belirtmiş, fakat bunun ABD ile Bağdat arasında 2008 yılında imzalanan "güvenlik anlaşması" çerçevesinde olması gerektiğini kaydetmişti.

Irak'ta, DAEŞ'e karşı karada savaşacak Arap ve Batı ülkelerinden askeri birliklerin ülkeye getirilmesi için ABD'de Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen senatörlerinden John McCain'in Başbakan İbadi'ye teklif sunduğu öne sürülmüştü.

Kaynak: AA