Burun Tıkanıklığı Birçok Hastalığa Sebep Olabilir

Kış aylarında yaşam konforunu en çok etkileyen rahatsızlıkların başında gelen burun tıkanıklığının hafife alınmaması yönünde uzmanlar uyarıda bulundu. Burun tıkanıklığının birden fazla nedeni olabileceğini söyleyen Op.Dr. Fırat Demirtaşoğlu, “Burun tıkanıklığı basit bir rahatsızlık olarak algılanmamalı. Burun tıkanıklığı sinüzit gibi birçok hastalığa yol açabilir” dedi.

Burun Tıkanıklığı Birçok Hastalığa Sebep Olabilir
İzmir’deki Özel ENTO Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op.Dr. Fırat Demirtaşoğlu, burun tıkanıklığının nedenleri ve tedavi yollarını anlattı. Burun tıkanıklığı yapan çok çeşitli problemler olduğunu anlatan Dr. Demirtaşoğlu, “Bu problemleri enflamatuvar ve anatomik nedenler olarak iki grupta inceleyebiliriz. Enfelamatuvar nedenler hepimizin bildiği gibi basit gribal enfeksiyonlar veya alerjik reaksiyon gibi burun içinde tıkanıklığa sebep olan tüm sorunları içerisine alır. Bu rahatsızlar ilaç tedavisiyle geçebilecek geçici burun tıkanıkları yaratır. Bir de anatomik nedenler vardır. Burunda kemik eğrilikleri, konka dediğimiz burun içi et yapılarının normalden büyük olması, burun içerisinde uzun süren hastalıklara bağlı gelişen et yapıları anatomik burun tıkanıklığı nedenleridir. Çocuklarda burun tıkanıklığının en sık nedeni, ’geniz eti’ dediğimiz burnun arka kısmında bulunan dokudur. Anatomik burun tıkanıkları genellikle cerrahi tedavi edilebilen rahatsızlıklardır” dedi.

BURUN TIKANIKLIĞI KALP HASTALIKLARINA VE SİNÜZİTE YOL AÇABİLİR

Burun tıkanıklığı olan hastaların kış aylarını daha sıkıntılı geçirdiğini ifade eden Dr. Demirtaşoğlu, “Grip çok kolay bulaşabilen bir enfeksiyondur. Mevcut burun tıkanıklığının üzerine grip eklenirse burun tıkanıklığı çok daha sıkıntılı bir hale gelir. Bu hastalarda gribal enfeksiyonları iyileşme süresi uzar, üzerine çok kolay sinüzit eklenebilir. Öksürük gibi yakınmaları normalden daha uzun sürer. Uyku kaliteleri bozulur. Özellikle anatomik burun tıkanıklığı olan hastaların gribal enfeksiyonları daha rahat atlamaları için anatomik sorunun çözülmesinde fayda vardır. Burun tıkanıklığının en büyük rahatsızlığı kişinin burundan rahat nefes alamamasıdır. Bu yüzden gece horlama oluşur ve tam uyku alınamaz. Oksijenizasyonun bozulması nedeniyle kalbe de yük biner. Bu süreç uzun sürerse kalbe yük biner, uzun süreçte kalple ilgili (kalpte büyüme, hipertansiyon) hastalıklar ortaya çıkabilir. Ayrıca, burun tıkanıklığı olan hastalarda kulakla ilgili kulakta sıvı toplanması, orta kulak enfeksiyonları gibi problemler daha sık gözlemlenir. Burun tıkanıklığı basit bir rahatsızlık olarak algılanmamalı. Burun tıkanıklığı bir çok hastalığa yol açabilir. Burun tıkanıklığının en büyük problemi hastalarda oluşturduğu konfor bozukluğudur. Alerjik burun tıkanıklığı olan hastalar, alerji ilaçları kullanılmalı. Enfeksiyona bağlı olan hastalarda enfeksiyon tedavisi uygulanır. Kemik eğriliği, burun etlerinin anormal büyük olması durumlarda hastanın problemine yönelik cerrahi tedavi planlanmalı. Nezle ve gripte kullanılan ilaçların burunları rahatlatan özellikleri de var. Piyasada burun açan spreyler var. Ancak biz Kulak Burun Boğaz Uzmanları bu spreylerin uzun süre kullanılmasını önermiyoruz. Bu sprey tıkanıklığı daha da artırılabilir. Hastalar piyasada satılan tuzlu su karışımlarıyla burunları açabilirler” diye konuştu.

Kaynak: İHA