YYÜ'de Kemik İliği Nakil Ünitesi Hizmete Açıldı

VAN – Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi, Sağlık Bakanlığı’ndan aldığı ilik nakli ruhsatı ile ‘Kemik İliği Nakil Ünitesi’ni hizmete açtı.

YYÜ'de Kemik İliği Nakil Ünitesi Hizmete Açıldı
Her geçen gün hastanesine yeni birimler kuran YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi, bu kez ise Sağlık Bakanlığı’ndan aldığı ilik nakli ruhsatı ile Vanlıları ‘Kemik İliği Nakil Ünitesi’ ile buluşturdu. Sabah saatlerinde hastanede düzenlenen törenle açılışı gerçekleştirilen ünite, hasta alımlarına başladı.

1 milyon TL harcanarak son teknolojik cihazlarla donatılan ünitede hedef, bölge insanını dışarı göndermemek olduğu belirtildi. Açılış sonrası üniteyi gezen YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Faik Öner, YYÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Tuncer, YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Cengiz Demir’den bilgiler aldı. Daha sonra ünite ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Battal, başından beri hedeflerinin bölgede hiçbir hastayı dışarıya göndermemek olduğunu belirtti.

Felsefelerini bu hedef üzerine kurarak hizmet geliştirmeye devam ettiklerini anlatan Prof. Dr. Battal, “Her geçen gün yeni birimlerimizi açmak suretiyle mevcut birimlerimizi de daha geliştirmek suretiyle bölgemizde hastalarımızı mümkün mertebe dışarı göndermemeye çalışıyoruz. Bölgemizdeki hastalarımıza üretilen hiçbir hizmette finansal desteği esirgemedik esirgemeyeceğiz. Çünkü insanlarımızın huzuru, rahatı bizleri mutlu ediyor. Bizimde bütün gayretimiz bu paralelde devam ediyor. O yüzden bundan sonraki çalışmalara da gerekli destekleri vereceğiz. Çok güzel bir ünite oluşturuldu burada. Yeni cihazlarla birlikte yeniden kuruldu ve bu açılışı yapmamızdaki sebepte birkaç gün sonra hasta yatacağı için bugün hizmete soktuk. Hayırlı olsun diliyorum” dedi.

Hizmete açılan ‘Kemik İliği Nakil Ünitesi’ ile ilgili teknik bilgiler veren YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Doç. Dr. Cengiz Demir ise, merkezlerinde birçok tedaviyi başarılı bir şekilde yaptıklarını belirtti.

Ama kemik iliği nakli olduğu zaman ise hastayı başka illere nakletmek zorunda kaldıklarını anlatan Doç. Dr. Demir, “İki yıldan beri bu ünitenin kurulması aşamalarını gerçekleştirdik. Ünitemiz 6 yataklı bir odası ise yoğun bakım şartlarına haiz şekilde kuruldu. Bütün odalarımızın hepa filtre sistemi ile hava değişimi yapılabilmektedir. Aynı zamanda kök hücrenin dondurulması, saklanması ve hazırlanmasında kullanacağımız laboratuvarımız da son teknolojik gelişmelerin gerektirdiği hususlara uygun şekilde tasarlandı. Hem personel hem de merkez olarak iddialıyız, inşallah bundan sonra hastalarımızı göndermeden burada tedavilerini yapacağız. Buranın hizmete sokulmasında ekipmana yaklaşık 500 bin TL harcamamız oldu. Ama odalarla birlikte 1 milyon TL gibi bir meblağa mal oldu” ifadelerini kullandı.

Son olarak, ünitenin kadroları ve hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulunan YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Faik Öner ise, “Bundan sonraki hedefimiz çocuk kemik iliği naklidir. Bununla ilgili çalışmalarımız vardı, ama bir arkadaşımızın tayini yüzünden bir süre aksama oldu. Buna şu an devam ediyoruz. Bölgenin ciddi bir organ nakli veya nakil ünitesine ihtiyacı var. Bununla ilgili de bakanlık nezdinde girişimlerimiz olacak. Böbrek nakli ünitemiz şu anda çalışıyor. Karaciğer nakli içinde arkadaşlarımız yetişmekte. Çocuk kemik iliği veya yetişkin derken, aslında bir nakil merkezine ihtiyacımız var. Bu noktada inşallah gerekli desteği alırsak, fiziki imkanları da bu noktada geliştirmeye gayret edeceğiz” dedi.

Açıklamaların ardından Prof. Dr. Battal ve beraberindekiler ünitenin diğer bölümlerini incelediler.
Kaynak: İHA