'4'Ler Ziyarette, Şehitler Hep Yürekte' Projesi

Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Valilik, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve GESTAŞ koordinesinde düzenlenen proje kapsamında, ilkokulların 4'üncü sınıflarında eğitim gören öğrenciler, feribotla Gelibolu Yarımadası'na gitti

ÇANAKKALE - Çanakkale Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Valilik, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve GESTAŞ koordinesinde düzenlenen "4'ler Ziyarette, Şehitler Hep Yürekte" projesi kapsamında, ilkokulların 4'üncü sınıflarında eğitim gören öğrenciler, Gelibolu Yarımadası'na uğurlandı.

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, İskele Meydanı'nda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, projenin, Çanakkale merkez ve ilçelerdeki ilkokulların 4'üncü sınıflarında eğitim gören öğrencilerde milli mücadele bilinci oluşturmak, Çanakkale ruhunu yaşatmak amacıyla hazırlandığını söyledi.

Projeyle 7 bin 73 öğrencinin Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, 57'nci Alay Şehitliği, Conkbayırı, Seyit Onbaşı Anıtı ve Şehitler Abidesi'ni gezeceğini kaydeden Erkal, ilk kafilenin 250 kişiden oluştuğunu belirtti.

Erkal, Milli Eğitim Müdürlüğünün güzel bir projeye imza attığını vurgulayarak, "4'üncü sınıf öğrencileri Gelibolu Yarımadası'nda atalarımızın şehit düştüğü ve vatanımızın ilk temel taşının atıldığı, cumhuriyetin ilk ön sözünün yazıldığı mekanı diğer arkadaşlarına tanıtacaklar" diye konuştu.

- "Atalarımız o bölgede inanılmaz savaşlar verdi"

Projenin çok önemli olduğunu ifade eden Erkal, şöyle devam etti:

"Bütün dünya bu bölgeyi merak ediyor. On binlerce kilometre öteden gelip, burada hayatını kaybeden atalarını merak eden Anzaklar, İrlandalılar, İngilizler, Fransızlar onlar bu bölgede yenilmiş olmalarına rağmen merak ediyorlar. Ama biz, o savaşta galip geldik, bütün yedi düvele kendimizi ispat ettik ve dibe çökmüş bir Osmanlı İmparatorluğu'ndan yeni filizlenen bir Türkiye Cumhuriyeti yarattık. İşte bunun yaratıcısı olan atalarımız o bölgede inanılmaz savaşlar verdiler. Bir kısmı şehit, bir kısmı gazi oldu. Onlar sayesinde şimdi biz bu memlekette rahat nefes alabiliyoruz, özgürce yaşayabiliyoruz. Onların kıymetini, maneviyatını bilerek ve özümseyerek gezmek, tanımak hepimizin görevidir."

Konuşmaların ardından öğrenciler, yoğun sisten şehir hatlarındaki araba vapuru seferlerinin iptal edilmesi dolayısıyla özel olarak hazırlanan feribotla Kilitbahir'e hareket etti.

Feribota, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait hızlı tahlisiye botu da eşlik etti.
Kaynak: AA