Ev Ortamında Psikiyatri Tedavisi

Ruhsal rahatsızlıkları olan hastalara hizmet veren, Samsun Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’ne bağlı Pelitköy Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde(TRSM), hastalar ev ortamında tedavi görüyor.

Ev Ortamında Psikiyatri Tedavisi
4 yıldır Samsunlulara hizmet veren Pelitköy TRSM’de yapılan yenilemelerle ve oluşturulan sistemle, hastaların ev ortamındaymış gibi tedavi alıyor. 4 yılda 4 bin 735 hastaya hizmet sunan merkezde hastalar bir çok sosyal imkandan yararlanabiliyor. Hastaların merkeze yakın bir komşusuna ya da akrabasına misafirliğe gelmiş duygusuyla başvurduğunu ifade eden Merkez Sorumlu Psikiyatri Uzmanı Dr. Fatma Çoker, Bu duyguyu hastalarıyla birlikte yakaladıklarını, bu durumun kendilerini de mutlu ettiğini söyledi.

Merkez bünyesinde hastalardan oluşan bir müzik korolarının bulunduğunu belirten Çoker, merkezde hobi bahçesinden, dinlenme alanlarına, spor salonundan, oyun alanlarına kadar pek çok bölümün yer aldığını söyledi.

Merkezde, hastalarla beraber resimler, süslemeler ve el sanatları faaliyetleri gerçekleştirdiklerini dile getiren Çoker, sinemadan tiyatroya birçok farklı alanda etkinlikler düzenlediklerini aynı zamanda hastaları kendi ailelerinden bir birey gibi gördüklerini ifade etti.

“HASTALARI SAĞLIKLARINA KAVUŞTURMAK BİZİ MUTLU EDİYOR”

Hizmet verdikleri 4 yıl zarfında 3 bin 220 hastaya ev ziyareti yaptıklarını ve 1515 hastaya psikolojik destek hizmeti sunduklarını belirten Çoker, "Her gün gönüllülük hissiyatıyla yeni hastalara ulaşmak için ev ziyaretlerine devam ediyoruz. Amacımız daha çok hataya ve aileye ulaşarak onlara yardımcı olmak. Merkezimiz sürekli ruhsal rahatsızlığı olan (şizofreni, şizoaffektif, psikotik bozukluk, bipolar duygulanım bozukluğu, atipik psikoz) ve tedavisini düzenli bir şekilde sürdüren hastalara psikososyal destek vermek amacıyla açıldı. Uygun özellikteki hastalara elimizdeki yatan hasta kayıtları ve bildirimlerle ulaşıyoruz ve merkeze davet ediyoruz. Burada bir hastane ya da bir sağlık kuruluşu gibi değil bir ev ortamı gibi bir hizmet vermeye çalışıyoruz. Öğrenimini yarım bırakan, insanlarla iletişim kuramayan, sosyal hayatını sürdüremeyen, uzun süredir tedavisi hastanede ortamlarında sürdürülen bir çok hastaya yardım etme şansını buluyoruz. Bunlar arasında üniversite eğitimini tamamlayan, sosyal hayatını tek başına, sorunsuz şekilde sürdürmeyi başaran hastaları gördükçe daha da mutlu oluyoruz" dedi.

Kaynak: İHA