Filistin Halkı İle Dayanışma Günü Etkinlikleri

Bulgaristan'ın başkenti Sofya'daki Merkez Ordu Evi'nde, "Filistin Halkı İle Dayanışma Günü" dolayısıyla, Dışişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler’in (BM) himayesinde kutlama etkinliği düzenlendi.

Filistin Dışişleri Bakan Yardımcısı Taysir Farahat törende yaptığı konuşmada, "İsrail, Filistin sorununa çözüm arayış çabalarını sürekli sabote ediyor" dedi. Filistin Cumhurbaşkanı Mahmut Abas’ın selamlarını ileten Farahat, 30 yıl önce BM’nin 29 Kasım tarihini "Filistin Halkı ile Dayanışma Günü" ilan ettiğini anımsattı.

Memleketinde İsrail’in halkına uyguladığı baskının gittikçe arttığını belirten Farahat, "Maalesef kuşatma, işgal ve zulümler hala sürüyor. İsrail, Filistin sorununa çözüm arayış çabalarını sürekli sabote ediyor, daha önce vermiş olduğu sözleri yerine getirmeyi reddediyor" diye konuştu.

İsrail’in barış istemediğini, sorunlara siyasi çözümün önündeki tüm ufukları kapattığını belirten Farahat, "Televizyon kameraları önünde son dönemde üçte ikisi çocuk olmak üzere 100’ü aşkın insanımız öldürüldü. Uluslararası hukuk sürekli çiğnendi" dedi.

Filistin’in Sofya Büyükelçisi  Ahmed el-Matbuh ise "Vatanımız, toprağımız halen kuşatma altındadır. Keşke böyle bir dayanışma gününe gerek olmasaydı" ifadelerini kullanarak, "Halkımız hala sürgünde yaşarken sorunlara hiç bir çözüm bulunamıyor" diye konuştu.

Memleketinde süren adaletsizliğin kaldırılmasının bir ahlak ve hümanizma meselesi olduğunu belirten  Ahmed el-Matbuh, Bulgaristan’dan çözüm arayışlarında İsrail’e baskı uygulamasını talep etti.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da etkinliğe yolladığı tebrik mesajında Bulgar ile Filistin halkları arasındaki dostane ilişkilerin altını çizerek, "Filistin halkının barış ve huzur içinde yaşama arzu ve iradesine saygı duyuyorum. Dayanışmanın barış sürecin başarılı gelişiminin önünde daha çok olanaklar açtıracağına yürekten inanıyorum" ifadelerine yer verdi.

Müzik konseri olarak süren etkinlik, Filistin’in Sofya Büyükelçiliği’nin düzenlediği resepsiyonla tamamlandı. Salonu dolduran konukların arasında Müslüman ülkelerden diplomatların yanı sıra Bulgaristan Parlamentosu’ndaki solcu partilerin milletvekilleri, Arap kökenli Bulgaristan vatandaşları ve yerel kültür çevrelerinin temsilcileri de yer aldı.

Kaynak: AA