Orman Ve Su İşleri Bakanlığından Toplu Açılışlar

ANKARA - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, aralarında baraj, içme suyu, sulama, atıksu arıtma ve taşkın koruma tesisleri ile ağaçlandırma, ormancılık, milli park ve meteoroloji projelerinin yer aldığı 2,4 milyar liraya mal olan 175 dev tesisi, 23 Aralık'ta Başbakan Ahmet Davutoğlu ile hizmete açacaklarını bildirdi.

Bakan Eroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ülkenin gelecek ve refahının dev barajlara, geniş ormanlara, sulanan bereketli topraklara bağlı olduğuna dikkati çekti.

"Biz de bu şuurla asırlık hayalleri gerçeğe dönüştürmek için çalışıyor, milletimizin hasretle beklediği projeleri bir bir hayata geçiriyoruz" ifadesini kullanan Eroğlu, son 13 yılda 100 milyar liradan fazla yatırım yaparak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdıklarını anımsattı.

-"En yüksek barajları, en büyük sulama tesislerini inşa ettik"

Su yatırımlarında 13 yıllık sürede, 284'ü baraj olmak üzere ülkeye 3 bin 2 yeni tesis kazandırdıklarını belirten Eroğlu, şunları kaydetti:

"En yüksek barajları, en büyük sulama tesislerini inşa ettik. 249 metre yüksekliği ile dünyanın 6'ncı en yüksek barajı Deriner Barajı, 218 metre yüksekliği ile ülkemizin en yüksek 2'nci barajı Ermenek Barajı'nı tamamladık. 141 yıllık rüya Çine Adnan Menderes Barajı, Konya Ovası'nın asırlık rüyası Mavi Tünel Projesi ile ülkemize onur, milletimize gurur verdik. 'Su varsa hayat var' dedik. Son 13 yılda toplam sulanan araziyi 61 milyon dekara ulaştırdık. Sulama yatırımlarıyla ülkemizi zirai üretimde dünyada ilk 7'ye yükselttik."

Hizmete alınan 85 içme suyu tesisi ile 41 milyon vatandaşa yılda 2 milyar 668 milyon metreküp ilave içme ve kullanma suyu temin ettiklerini bildiren Eroğlu, bütün şehirlerin içme suyu problemini uzun vadeli çözdüklerini, susuz şehir bırakmadıklarını belirtti.

Eroğlu, asrın projesi ile KKTC'ye, denizin 250 metre altından su götürdüklerini, 2003 yılında üretilen 26 milyar kilowattsaat hidroelektrik enerjisini 90 milyar kilowattsaate çıkardıklarını anımsatarak hidroelektrik santraller ile enerji ithalatı için harcanan 11 milyar liranın ülkede kalmasının sağlandığını bildirdi.

-Son 13 yılda 3 milyar 350 milyon fidan toprakla buluştu

Daha yeşil bir Türkiye için 3 milyar 350 milyon fidanı toprakla buluşturduklarını belirten Eroğlu, "Dünyada ormanlar azalırken, orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduk. 2002'de 20,8 milyon hektar olan orman alanımızı 21,7 milyon hektara yükselttik. Ülkemizi şehir ormanları ile tanıştırdık. 2003'ten bu yana 133 şehir ormanı tesis ederek vatandaşlarımıza nefes alabilecekleri mekanlar sağladık" ifadesini kullandı.

Korunan alanları artırdıklarını, milli parkların sayısını 40'a, tabiat parklarının sayısını ise 204'e yükselttiklerini kaydeden Eroğlu, meteorolojide teknolojik dönüşüm gerçekleştirerek hava tahmin oranlarını yüzde 90'ın üzerine çıkardıklarını bildirdi.

-"175 eseri Başbakan hizmete alacak"

Bakan Eroğlu tamamladıkları tesisleri toplu olarak hizmete açtıklarına işaret ederek "Bu yıl da aralarında barajlar, içme suyu, sulama, atıksu arıtma ve taşkın koruma tesisleri ile ağaçlandırma, ormancılık, milli park ve meteoroloji projelerinin yer aldığı 2,4 milyar liraya mal olan 175 dev tesisi, 23 Aralık Çarşamba günü, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ile birlikte hizmete alacağız" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA