'Sahn-I Seman'dan Darülfünun'a Osmanlı'da İlim Ve Fikir Dünyası'

Yerli ve yabancı akademisyenler Osmanlı'nın 16. yüzyıldaki ilim ve fikir dünyasını konuşacak. Sempozyum, 1920 Aralık tarihlerinde Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin düzenlediği "Sahn-ı Seman’dan Darülfünun’a Osmanlı’da İlim ve Fikir Dünyası" sempozyumunda, yerli ve yabancı onlarca ilim adamı ve akademisyen "16. Asır"ı konuşacak.

Zeytinburnu Belediyesi'nin işbirliği ile yapılacak sempozyum hakkında AA muhabirine açıklamada bulunan düzenleme kurulu üyesi Prof. Dr. Ekrem Demirli, "İlahiyat Fakültesi olarak Osmanlı Devleti'nin düşünce dünyasını ve kültür hayatını incelemek üzere bu sempozyumları düzenliyoruz" dedi.

Demirli, önceki yıl gerçekleştirdikleri sempozyumda 1453 yılında İstanbul’un Fethi’nden, Süleymaniye Medreseleri'nin kuruluşu olan 1557 yılına kadar geçen dönemi ele aldıklarını ifade ederek, şunları aktardı:

"Birinci sempozyumu tarihlendirirken kurumların teşekkülünü dikkate almıştık, fakat daha sonra bunların bir takım sorunlar doğurulabileceğini, Osmanlı bilim ve düşünce hayatını ihatada sınırlı kalacağını fark ettik. Bu sebeple müteakip sempozyumları yüzyıllar üzerinden tasnif etmeyi maksada ulaşmada daha verimli bir yol olarak gördük. Bu itibarla ikinci sempozyum alt başlığını '16. Asır' olarak belirledik."

Sempozyumda konuşulacak müesseselerin bugün hala İstanbul'da yaşadığına dikkati çeken Prof. Dr. Demirli, "Tarihin en önemli dönemi olan 16. yüzyıldaki müesseseleri, alimleri ve fikri eserleri yurt dışından gelen akademisyenlerin de katılımıyla tartışacak ve inceleyecek, geçmişimiz ve bugün arasında bir köprü kuracağız" diye konuştu.

"Sahn-ı Seman’dan Darülfünun’a Osmanlı’da İlim ve Fikir Dünyası" sempozyumunda "Tefsir, Hadis", "16. Yüzyılda Osmanlı'da Bilim", "Fıkıh", "Dilbilimleri", "Kelam-Felsefe",  "Tarih-Eğitim", "Tasavvuf-Metafizik", "Tarih-Hukuk" başlıklarıyla sekiz oturum gerçekleşecek. Oturumlara, Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, Prof. Dr. Raşit Küçük, Prof. Dr. İbrahim Kafi Dönmez, Prof. Dr. Abdurrahman Özdemir, Doç. Dr. Ömer Türker, Prof. Dr. İsmail Kara, Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç,  Prof. Dr. Erol Özvar, Dr. Himmet Taşkömür başkanlık edecek.

Sempozyuma yurt dışından da akademisyenler katılacak. Harvard Üniversitesi'nden Dr. Himmet Taşkömür, Utrecht Üniversitesi'nden Prof. Dr. Robert Harry Van Gent ve Hüseyin Şen, Sarajeva Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fikret Karcic ve Dr. Amina Siljak Jesenkovic, Yarmuk Üniversitesi'nden Doç. Dr. Muhammad Thalci, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Hakan Coşar, Ostroh Üniversitesi'nden Dr. Mykhalov Yakubovych sempozyumda tebliğ sunacak.

Sempozyum, 19-20 Aralık tarihlerinde Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
Kaynak: AA