MÜSİAD Genel Başkanı Olpak Açıklaması

"(Rusya ile ilişkiler) Bu krizin bize yansımasını orta vadede çok uzatılmadan çözülebileceği kanaatindeyim"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak,  Rusya ile ilişkiler konusunda, "Bu krizin bize yansımasını orta vadede çok uzatılmadan çözülebileceği kanaatindeyim" dedi.

MÜSİAD Tokat Şubesi açılışına katılan Olpak, Tokat Valisi Cevdet Can, Tokat Milletvekili Celil Göçer, Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, MÜSİAD Tokat Şube Başkanı Fatih Aksoy, Tokat TSO Başkanı Ahmet Arat ve AK Parti İl Başkanı Metin Polat ile açış kurdelesini kesti.

Burada törenin ardından bir restoranda düzenlenen programda gazetecilere açıklamalarda bulunan OlpakRusya kriziyle ilgili hükümetin çözüm için görüşmeleri olduğunu söyledi.

Ticaret açısından değerlendirildiğinde Rusya'ya toplam ihracatın 3 milyar dolarlar seviyesinde olduğunu belirten Olpak, "Az demek istemiyorum ama Rusya'nın bize ihracatı bunun 3 katından fazla bizim oradan ithalatımız. Bunu iki taraflı değerlendirmemiz lazım. Bu krizin bize yansımasını orta vadede çok uzatılmadan çözülebileceği kanaatindeyim" diye konuştu.

Rusya'nın uyguladığı konulardan özellikle domates gibi belirli noktalarda Türkiye'yi tedirgin edeceğini savunan Olpak, şu ifadeleri kullandı:

"Belki bir miktar çiftçiyle muhatabı artırmaya yönelik şeyler seçiyor ama uzun vadede kendisinin de bize yaptığı ihracat kaybından dolayı onların da etkileneceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla biz Rus pazarını tamamen kaybedip ondan sonra başka pazar arama şeklini birinci öncelik olarak görmüyoruz. İkinci olarak bakıldığında Türkiye 150 milyar dolar müracaat gerçekleştiriyorsa 3 milyar dolar bunun içerisinde elbette önemlidir. Bu da yüzde ikiye gelir ve bunu bir şekilde telafi edebiliriz."

-Asgari ücret

Bir basın mensubunun, "Asgari ücretle ilgili hükümetin işverene 300 lira gibi bir desteği söz konusu bununla ilgili bir şeyler söyleyecek misiniz?" sorusu üzerine Olpak, asgari ücret konusunda MÜSİAD adına hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmeler yaptıklarını kaydetti.

Görüşmelerde çalışanın eline geçecek olan net bin 300 lirada herhangi bir tartışma konusu olmadığını dile getiren Olpak, şöyle devam etti:

"Takdir edilir ki yüzde 10'lar civarında bir zam beklentisi varken bir anda yüzde 30'luk biz zam beklentisi özellikle küçük ve orta işletmelerimizi büyük sıkıntıya sokacak. Bize bu anlamda elimizdeki yükü kamunun belirli bir kısmını karşılamasını arzu ediyoruz. Henüz görüşmeler tamamlanmadı. Hükümet de bu konuya sıcak bakıyor. Hükümet de bu artışın hızlı bir artış olduğundan dolayı piyasayı farklı bir şekilde etkileyebileceğini, istihdam kaybı yaşayabiliriz. Bunu bir tehdit olarak söylemiyorum, kayıt dışına kaçış olabilir. Bu gerçekleri ciddi bir şekilde değerlendiriyorlar."

Asgari ücret konusunda makul bir çözüm bulunacağının altını çizen Olpak, hiçbir şekilde işverenin üzerindeki yükün azaltılması söz konusu olmazsa özellikle en büyük zararı küçük işletmeler ve orta işletmelerin göreceğini belirtti.

-Terör olayları

"Güneydoğu da yaşanan terör olayları var. Bu durum sanayicileri ve iş adamlarını nasıl etkiledi, bir kayıp söz konusu mu?" sorusuna ise Olpak, "Ticaretin olabilmesi için orada huzur ve güvenliğin olabilmesi lazım. O bölgede şuan insanların önceliği ticaretten önce insanların canlarıyla ilgili. Sokağa çıkma yasağı dönem dönem uygulanıyor biliyorsunuz. Böyle bir dönemin olduğu yerde orada ticaret etkilenmedi diye bir şey demek söz konusu değil, etkilendi. Etkilenmekten çok daha ileri orada şubelerimiz var, üyelerimiz var, onlarla görüşüyoruz. Yapılabilen nakit satışın dışında zaten vadeli satışların tahsilatı gibi konuları da kalmamış durumda" diye konuştu.

"Teröre karşı etkin bir şekilde mücadele sürdürülürken, yöre halkına insanlara karşı yapılmaya çalışıldığı gibi şefkatli gidilmeli" diyen Olpak, şunları söyledi:

"Yani eğer terör şehirlere inmişse o mücadelede sivil halka zarar vermeyecek şekilde hareket edilmelidir. Bizim görebildiğimiz kadarıyla da hükümet ve güvenlik güçleri bunu yapmaya çalışıyorlar. Yani bu mücadeleyi sürdürürken sivil halk bundan en az şekilde etkilenen tarafında olsun diye. Zor bir süreç ticaret evet kötü bir şekilde etkileniyor."
Kaynak: AA