ESOGÜ Etkinlikleri The Guardian Gazetesinde

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi öncülüğünde yürütülen “Kadına ve Kız Çocuklarına Şiddeti Sonlandırmak için 16 Günlük Aktivizm Kampanyası” İngiliz gazetesi The Guardian’ın web sayfasında da yer aldı.

ESOGÜ Etkinlikleri The Guardian Gazetesinde
Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü olan 25 Aralık tarihinde başlayıp 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü sona eren “Kadına ve Kız Çocuklarına Şiddeti Sonlandırmak için 16 Günlük Aktivizm Kampanyası”, Eskişehir’de, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) öncülüğünde yürütüldü. Üniversitenin 16 günlük kampanya süresince gerçekleştirdiği “Turuncu Etkinlikler”, dünyanın saygın basın kuruluşlarından İngiliz gazetesi The Guardian’ın web sayfasında da paylaşıldı.

Türkiye, “Turuncu Etkinlikler” kapsamında farklı coğrafyalarda düzenlenen etkinliklere yer veren gazetenin seçtiği sekiz ülke arasında yer alırken, ESOGÜ ile temsil edildi. İlgili haberde üniversitenin öğrenci ve akademisyenleriyle birlikte birçok etkinliğe ev sahipliği yaptığı belirtildi.

KURTULUŞ SAVAŞININ KADIN KAHRAMANLARI KALEME ALINDI

Etkinlikler kapsamında üniversitede sergilenen ve Kurtuluş Savaşı’nın kadın kahramanlarından Kara Fatma’nın hikayesini anlatan “Seher’in Kadınları” adlı tiyatro oyununa yer veren haber, The Guardian Toplumsal Konular Editörü Carla Kweifio-Okai tarafından kaleme alındı. Editör Okai oyunu şu şekilde anlattı:

“Kemikleşmiş cinsiyetçi şiddete karşı ayaklanan yeni dalga aktivistler öncülüğünde, Türkiye’deki pek çok kişi ilk kez Kadına Karşı Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde yer aldı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nden öğrenci ve akademisyenler bize fotoğraf sergisi, cinsiyetçi yasaların tartışıldığı bir ‘Model Birleşmiş Milletler’ oturumu, bisiklet turu ve bir tiyatro oyununu da içeren çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söylediler.”

BİRÇOK FARKLI ETKİNLİK DÜZENLENMİŞTİ

Etkinlikler kapsamında ESOGÜ’de, Sanat ve Tasarım Fakültesi tarafından hazırlanan bir fotoğraf sergisi, Eskişehir VelESBİD Bisiklet Derneği ile birlikte şehir içinde gerçekleştirilen bisiklet turu ve Mahmudiye Atçılık Meslek Yüksekokulu’nda ata binme gibi etkinlikler düzenlenmişti. Ayrıca, Eskişehir’de ilk kez Model Birleşmiş Milletler uygulaması da, kadına karşı şiddeti önleme gündemiyle ESOGÜ öğrencilerince hayata geçirilmişti.

Toplantının açılışında konuşan ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen toplumda en büyük çileyi kadınların çektiğine değinmişti. Gönen açılışta şu ifadeler yer vermişti:

“Fedakarlıklarda bulunan ve aileyi bir arada tutan kadınlarımıza tüm hayatımızı borçluyuz. Dünyayı yaşanır kılan kıymetli varlıklarımız olan kadınlarımıza şiddeti şiddetle protesto ediyoruz çünkü başka türlü sağlıklı bir toplum kurmamız mümkün değil. Birleşmiş Milletler’in kadına ve kız çocuklarına karşı şiddeti gündeme taşıması takdire şayandır.”

Rektör Gönen ayrıca, ESOGÜ’den yapılan çağrının Birleşmiş Milletler nezdinde alınacak kararlara temel olması ve alınan kararlarla da sorunların çözülmesi temennilerinde bulunmuştu.
Kaynak: İHA