Tüketici Derneğinden 'Hızlı Para Hizmet Bedeli' Uyarısı

BURSA - Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketicilerin, kredi kartı üzerinden verilen kredilerden tahsil edilen "hızlı para hizmet bedeli" için geriye dönük 10 yıl süreyle iade talebinde bulunabileceklerini bildirdi.

Yılmaz, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında, tüketicilerin geriye doğru 10 yıllık konut, tüketici ve araç kredileri üzerinden alınan masrafları hakem heyeti ve yargı kararları ile bankalardan geri almaya devam ettiklerini hatırlattı.

Bugünlerde ise bankaların "hızlı para kredisi" vesaire adlar altında verdiği krediler için tüketiciden aldığı işlem masraflarının gündemde olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

"Muğla'da, Nizamettin Eşiyok adlı tüketicinin kredi kartı üzerinden bir bankadan aldığı 13 bin 500 lira krediden, 921,38 lira 'hızlı para hizmet bedeli' adı altında masraf kesilmiştir. Masrafın geri alınması için Menteşe ilçesi hakem heyetine başvurarak, 'hızlı para hizmet bedeli'nin iadesi talebinde bulunmuştur. Hakem heyeti, tüketicinin aleyhine karar vermiştir. Bunun üzerine Eşiyok, tüketici mahkemesi sıfatıyla Muğla 1. Asliye Hukuk Mahkemesine hakem heyetinin kararının iptali için başvuruda bulunmuştur. Mahkeme bilirkişiden görüş istemiş, bilirkişi incelemesi tüketici aleyhine olması nedeniyle bilirkişi görüşüne itiraz etmiş ve ikinci bilirkişi görüşü talebinde bulunmuştur."

Bu gelişmenin ardından mahkemenin, dosyayı İzmir 6. Tüketici Mahkemesine gönderip, bankacılık işlemleri konusunda uzman bilirkişiden görüş istendiğini anlatan Yılmaz, uzman bilirkişinin, tüketiciden "hızlı para kredisi"ne yönelik alınan işlem bedeli konusundaki itirazını haklı bulduğunu bildirdi.

Yılmaz, bilirkişi raporunda özetle, 'davacı hesabından hızlı para hizmet bedeli adı altında tahsil edilen 921,38 lira kesintinin söz konusu kredinin kullanımında zorunlu masraf olarak kabul edilemeyeceği, haksız yere yapıldığı ve davacı hesabına iadesinin gerektiği' yönünde görüş belirtildiğine dikkati çekti.

Mahkemenin de bilirkişi raporuna itibar ettiğini ve söz konusu kesintinin zorunlu masraf olarak kabul edilemeyeceğini, bunun haksız ve hukuksuz bir uygulama olduğuna karar verdiğini anlatan Yılmaz, şunları dile getirdi:

"Tüm tüketicilerimize çağrıda bulunmak istiyoruz; kredi kartı üzerinden alınan kredilerden kesilen masraflar için de 10 yıl geriye doğru hakem heyetlerine başvurup masrafların iadesi talebinde bulunabilirsiniz Bu konuda olduğu gibi her konuda Bursa Tüketiciler Derneğinden hukuki destek alabilirsiniz."

Kaynak: AA