Tuğrul'dan Hükümete Ve Esnafa Çağrı

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, SRC türü Mesleki Yeterlilik Belgesi sınavının Van’da yapılması konusunda hükümete çağrıda bulundu.

Tuğrul'dan Hükümete Ve Esnafa Çağrı
Her türlü kamyon, kamyonet, çekici, yarı römork, tanker, otobüs, minibüs, otomobille okul taşıtı gibi araçları kullanan sürücüler için istenen SRC belgesi alma zorunluluğu artarken, belgeyi almayan sürücüleri ağır cezalar bekliyor. Yapılan denetimlerde belgesi olmadığı anlaşılan sürücüler ve işletmeciler hakkında Karayolu Taşıma Kanununun 26’ncı maddesinin (K) bendinde belirtilen idari para cezası uygulanırken SRC türü Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanlara kesilecek ceza miktarı sürücüye 226 TL, araç sahibine 82 TL gibi bir cezanın kesileceği belirtildi.

“BİNLERCE ESNAFIMIZ MAĞDUR OLUYOR”

Van Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Emin Tuğrul, hem hükümete hem de şoför esnafına konuyla ilgili çağrıda bulundu. SRC belgesinin, tüm ticari araç kullanan kişilerin alması gereken bir belge olduğunu ifade eden Tuğrul, bu belgenin alınması için sınav yerinin Van’da yapılması gerektiğini kaydetti.

Van’da SRC ile ilgili sınav yapılmadığını anlatan Tuğrul, şöyle konuştu: “Bu konuda esnaf mağduriyet yaşıyor. Bize SRC ile ilgili uygulamaların seçim sonrası başlayacağı söylendi ve şuan uygulama başladı.

Bu uygulamalardan dolayı esnafımız sıkıntı yaşamaktadır. Çünkü burada iki ayda bir sınav için binlerce şoför esnafı Diyarbakır ve Erzurum’a gitmek zorunda kalıyor. Bunun göz önünde bulundurularak düzeltilmesi gerekiyor. Biz büyükşehiriz. Madem üniversite sınavı yapılıyorsa SRC sınavının da ilimizde yapılması gerekiyor. Bir büyükşehir olarak esnafımızın başka illerde sınava girmesi bizi üzüyor, esnafımızı da mağdur ediyor. SRC kurs okullarımız var, bu okullarımız bu hizmeti vermek için hazır bekliyor. Böyle devam etmesi durumunda bu okullarımız kapanma derecesine gelecekdir. Bu da Van için büyük bir kayıp olacaktır. Hükümetin konuya el atması gerekiyor.”

“SRC’Sİ OLMAYANLARA BÜYÜK CEZA GELİYOR”

Ticari araç kullanan herkesin bu belgeyi bulundurması gerektiğini anlatan Emin Tuğrul, şunları söyledi: “Ruhsatında kamyonet olarak yazan ama aynı zamanda hususi olarak geçen araç sahiplerinden SRC belgesi istenmiyor. Bu tamamen ticari olarak kullanılan araçlar için geçerlidir. Ticari olarak geçen bu araçlar şirket adına sürücüsünün SRC belgesi alması gerekiyor. Ama şahıs adına herhangi bir şey istenmiyor. SRC’si olmayan ticari araçlara yönelik çok ağır cezalar var. SRC’siz araç kullanan şoföre 226 TL, araç sahibine 820 TL ceza kesilir. SRC belgesi için 2003’ten önce ehliyet alanlar sınava tabi tutulmuyor. B sınıfı olanların o dönemde sigortasının olması gerekiyor. Ama 2003’ten sonra alanlar sınava girecek ve SRC belgesini o şekilde alabilecekler. Esnafımızın da ileride mağdur olmaması ve bu sorunlarla karşı karşıya kalmaması için biran önce müracaatını yapıp SRC belgesini almalarını istiyoruz.”
Kaynak: İHA