Irak'taki Türkmenlerin Sorunları

ERBİL - Irak Türkmen Cephesi (ITC) Erbil Milletvekili Aydın Maruf, Irak'ta demokrasi ve birlikte yaşam adına konuşmak için Türkmenlerin haklı taleplerinin mutlaka karşılığını bulması gerektiğini belirterek, "Bu talepler pratikte karşılığını bulduğu zaman Türkmenler kendilerini gerçekten bölgenin asli unsurlarından biri olarak hissedeceklerdir" dedi.

Erbil'de Türkmen Evi'nde düzenlenen "Irak Kürdistan Bölgesinde Türkmenlerin Hakları" adlı konferansa konuşmacı olarak katılan Maruf, burada AA muhabirine yaptığı açıklamada Türkmenlerin hem parlamentoda hem de parlamento dışında alınacak siyasi kararlara daha fazla katkıda bulunmalarını ve önemli görevler üstlenmeleri gerektiğini dile getirdi.

Irak'ta yaşayan Türkmenlerin statüsü, siyasi hakları ve sorunları hakkında parti olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Maruf, "Türkmenlere bölgede mutlaka ikinci ana unsur olarak muamele yapılması gerekiyor. Hem Irak'ta hem de Kürdistan Bölgesi'nde tarih boyunca Türkmenlere önemli bir görev verilmedi. Bu yüzden bölgede Türkmenlere başkan yardımcısı ya da başbakan yardımcısı gibi önemli bir görevin verilmesini istiyoruz" diye konuştu.

Kürtçe'nin yanında Türkmence'nin de Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) resmi dil olarak kabul edilmesinin kendileri için çok önemli olduğunu aktaran Maruf, şunları kaydetti:

"Demokrasi ve birlikte yaşam adına konuşmak için Türkmenlerin haklı taleplerinin mutlaka karşılığını bulması gerekiyor. Bu talepler sözde değil pratikte karşılığını bulduğu zaman Türkmenler kendilerini gerçekten bölgenin ikinci asli unsuru olarak hissedeceklerdir. Şu ana kadar Türkmenlerin siyasi haklarıyla ilgili önemli bir adım atılmamıştır. Bu yüzden biz bölgedeki bütün siyasilerden, yetkililerden Türkmenlere önemli görevler verilmesini talep ediyoruz."

Kaynak: AA