Yoncalar Tarım İşletmesinden Besiciye Uyarı

Yem kullanımında besicinin besin madde içeriğinin olmasına dikkat etmesi gerektiğini anlatan Yoncalar Tarım işletmeni sahibi Memduh Yonca, besicinin yem kullanırken, yemin besin madde içeriği taşımasının yanında mikrobiyolojik ve miko toksikolojik yapısının da büyük önem taşıdığını söyledi.

Yoncalar Tarım İşletmesinden Besiciye Uyarı
Yemin hijyenik kalitesinin sadece hayvan sağlığı için değil insan sağlığı için de büyük bir etken olduğunu ifade den Yonca, “Yemin hijyenik kalitesi sadece hayvan için değil, insan için de hayvanlardan elde edilen ürünleri tükettiği için büyük önem taşımaktadır. Sağlık alanında kaliteli ürünlerin alınması noktasında bilinçlenen tüketici ve tüketicinin bilinçlenmesi ile de gıda kontrolleri artış göstermiştir. “ dedi.

Yonca besicilerin yem alırken besin maddesi içeriğine özellikle dikkat etmesi gerektiğini ise şöyle anlattı; “Karma yem üretimi sırasındaki değişik aşamalar silolar, taşıyıcılar, soğutucular gibi mikrobiyal bulaşma açısından kaynak oluştururlar. Bulaşık yemlerin tüketilmesi sonucunda yem endüstrisi önemli problemlerle karşılaşmaktadır. Toksin zehir anlamına gelmekle birlikte mikroorganizmaların kendi hayatlarını sürdürmek için ürettikleri metabolik ürünler şeklinde de tanımlanabilir. Yemlerde bulunan toksinlerin zehir etkisinden kurtulabilmesi için yemlerin depolanması bölümünden başlamak üzere hayvanın önüne kadarki süreçte alınacak önlemlerle kaliteli yem üretimine özen gösterilmesi kontrolün en önemli ilkesidir. Yemlerin detoksikasyonunda fiziksel, kimyasal, biyolojik ve enzim yöntemleri uygulanır.”
Kaynak: İHA