Irak Cumhurbaşkanı Siyasi Danışmanı Alattin Açıklaması

Irak Cumhurbaşkanı Siyasi Danışmanı Ferhat Alattin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki hiçbir partinin şu ana kadar bağımsızlık için proje sunmadığını belirtti.

Alattin, Ortadoğu Araştırma Enstitüsü tarafından Erbil'deki bir otelde düzenlenen "Orta Doğu'nun Geleceği" adlı konferansının son gününde konuşma yaptı.

Irak'ın üçte birinin işgal altında bulunduğunu söyleyen Alattin, "Bu parçanın birisi de Kürdistan bölgesidir. Bu bölge bağımsız şekilde yönetilmeye devam ediliyor. Irak federal bir ülke olarak aslında bölünmüş durumdadır" ifadelerini kullandı.

Irak'ın durumunun çok özel olduğunu dile getiren Alattin, "Bu ülke, tek bir parça halinde kalamadı ancak tamamen de parçalanmadı. Bu yüzden özel ve hassas bir durumunun olduğunu söylemem gerekiyor" dedi.

"Süper güç devletlerin" şu ana kadar net şekilde Irak'ın parçalanması konusunu gündeme getirmediğini belirten Alattin, "Yazılan ve çizilen tüm makale ve araştırmalar, Irak'ın bölünmesinden bahsetmiyor. Komşu ülke Türkiye, İran ve Suudi Arabistan da bu parçalanmanın karşısında" değerlendirmesinde bulundu.

Alattin, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki siyasi partilere ilişkin, "Kürtler, Irak içerisinde bağımsız kalmak istiyor ancak şu ana kadar fark gözetmeksizin hiçbir partinin siyasi mesajı, bölgenin tamamen bağımsızlığından söz etmiyor. Aynı zamanda bu hususta bir proje de sunulmamıştır" diye konuştu.

Kaynak: AA