'Hedef Pazar Açıklaması İran' Bilgilendirme Toplantısı

GTO Başkanı Bartık: "İran’ın dünyayla entegrasyonunu avantaja çevirmek için hızlı davranmalıyız"

Gaziantep Ticaret Odasında (GTO) Başkanı Eyüp, İran'ın dünyayla entegrasyonunu avantaja çevirmek için hızlı davranılması gerektiğini belirtti.

Odadan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bartık, Ekonomi Bakanlığı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-İran İş Konseyi işbirliğinde GTO'da düzenlenen "Hedef Pazar: İran" bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, ihracatı artırmak için komşu ülkelere ağırlık verdiklerini, İran pazarını araştırmaya başladıklarını kaydetti.

"Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması"nın olumlu yansımalarının görülmeye başlandığına dikkat çeken Bartık, geçen yıldan itıbaren Gaziantep'in İran'a ihracatında artış gözlendiğini anımsattı.

Kentin ihracatında İran'ın 5'nci sırada yer aldığını ifade eden Bartık, şunları kaydetti:

"2014 yılının ocak-eylül döneminde Gaziantep’in İran'a yaptığı ihracat 108 milyon dolarken bu rakam 2015 yılının aynı döneminde yüzde 59 artışla 172 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde İran'dan yapılan ithalat ise yüzde 19 azalış göstererek 159 milyon dolardan 129 milyon dolara gerilemiştir. Bu yükseliş İran'ı Gaziantep'in en çok ihracat yaptığı 5'inci ülke konumuna getirmiştir. Bu artışta yeni yılın ilk gününde yürürlüğe giren ve yaklaşık 300 kalem üründe gümrük vergilerinin aşağıya çekildiği "Türkiye-İran Tercihli Ticaret Anlaşması"nın olumlu yansımalarıdır. Bu anlaşmanın, her iki ülke hükümetleri tarafından 35 milyar dolar olarak ortaya konulan toplam ticaret hacmi hedefine ulaşılmasına büyük katkıları olacaktır."

DEİK Türk-İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı Osman Aksoy da Dünya petrol rezervinde 4'ncü ülkenin İran olduğunu hatırlatarak, İran'ın dünya petrolünün yüzde 17'sine, doğalgazın da yüzde 18’ine sahip olduğunu aktardı.

Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Mahmut Utku Yalım, İran'da en büyük rakiplerin Çin, Hindistan, Güney Kore, Almanya ve İtalya olduğunu belirtti.
Kaynak: AA