Elektrik Üretim Tesisleri Kabul Yönetmeliği Yayımlandı

Elektrik üretim tesislerinin modern teknolojiye uyumlu tesis edilip işletilebilmesiyle ilgili esaslar belirlendi

Elektrik üretim tesislerinin modern teknolojiye uyumlu tesis edilip işletilebilmesi için, kabul işlemlerinin mevzuat ve standartlara uygun yapılmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca yayımlanan Elektrik Üretim Tesisleri Kabul Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, elektrik üretim tesislerinin modern teknolojiye uyumlu tesis edilip işletilmesi, tesislerin iletim veya dağıtım şebekelerine uyumlu bağlanması ve test, kontrol ve kabul işlemlerini yapacak tüzel kişilerin yetkilendirilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Modern teknolojiye uygun olarak kurulan ve işletilen elektrik üretim tesislerinin kabul işlemlerini yürütecek olan kurum, kuruluş ya da tüzel kişiler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenecek.

Bakanlık tarafından yetkilendirilen ihtisas sahibi kamu kurum ve kuruluşları haricinde, kontrol firması olarak yetkilendirilmek isteyen tüzel kişiler bakanlığa başvuruda bulunacak. Gerekli belge, sertifika ve akreditasyonlarla bakanlığa başvuru yapıldıktan sonra bakanlık bu yönetmelik kapsamında yapılan başvuruları değerlendirecek ve uygun gördüğü başvuru sahipleri ile protokol imzalayarak bunları yetkilendirecek.

Yönetmelik hükümleri doğrultusunda lisans veya tesis sahibi, kabulü yapılacak tesisler için kamu kurum veya kuruluşları ile yapılan anlaşmalarını, izin ve onay süreçlerini ve diğer belgelerini geçici kabul tarihinden itibaren en geç üç yıl içinde tamamlayacak.
Kaynak: AA