Tunus Çalışma Birliği Genel Sekreteri Abbasi ABD'de

Tunus Çalışma Birliği Genel Sekreteri Hüseyin el-Abbasi, ülkesindeki iş, özgürlük ve sosyal adalet sloganlarıyla gerçekleşen devrimde sadece özgürlük hedefinin tutturulduğunu belirterek, üstesinden gelmeleri gereken hala birçok zorluğun bulunduğunu söyledi.

Bu yılki Nobel Barış Ödülünün sahibi Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsü temsilcilerinden Abbasi, ABD’nin başkenti Washington’daki temasları kapsamında ABD Barış Enstitüsü’nde düzenlenen panelde konuştu.

Tunus’ta 2011 yılında meydana gelen devrimin ardından ülkenin demokratik alanda birçok başarı gösterdiğini anlatan Abbasi, bu yıl Tunus Ulusal Diyalog Dörtlüsüne layık görülen Nobel Barış Ödülünün de bu başarıyı taçlandırdığını vurguladı. Abbasi, ödülü alan dörtlünün parçası olmaktan gurur duyduklarını ifade ederek, “Ödülün bize sağlamış olduğu görünürlük fırsatını en iyi şekilde kullanmak için bir araya gelip strateji belirleyeceğiz. Bu fırsatı, ülkemiz ve Arap bölgesindeki büyük problemler ile dünyanın diğer bölgelerinde var olan şiddet eylemlerinin hem ülkemizde hem de diğer ülkelerde sosyal adalet üzerindeki olumsuz etkisi hakkında konuşarak değerlendireceğiz” dedi.

Ülkede demokrasinin inşa edilmesinde kazanılan başarının diğer alanlarda elde edilemediğine değinen Abbasi, özellikle ekonomik alanda uluslararası toplumun desteğine ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Abbasi, şunları kaydetti:

“Tunus’ta dört yıl önce meydana gelen devrimde üç slogan vardı; özgürlük, iş ve sosyal adalet. Ne yazık ki bu hedeflerden sadece özgürlük hedefini gerçekleştirebildik. Ekonomimizi güçlendirmemiz için uluslararası toplumun ve herkesin yardımına ihtiyacımız var. Terörizmle mücadelede, sosyal adalet konularının sağlamlaştırılmasında destek sunulmalı. Tunus kendi başına bu hedefleri başarıyla gerçekleştirmek için çok küçük bir ülke. Ancak tüm bu zorlukların üstesinden gelmek için mücadeleden yılmayacağız.”

Ekonomik alanda istenilen başarının yakalanamamasında Zeynel Abidin bin Ali dikta yönetiminden kalma politikaların yürütülmesinin etkili olduğunu dile getiren Abbasi, bu noktada yeni reformların çok kritik öneme sahip olduğunu ve reformlar için çabaladıklarını aktardı.

Hüseyin el-Abbasi, Tunus halkına gelir sağlayan önemli kaynaklardan birinin turizm olduğunu hatırlatarak, teröristlerin sahil kentlerindeki saldırılarının ekonomik açıdan halkı zayıflattığına dikkati çekti. Ülkenin belirli yerlerinde aktif olan teröristlerin halkı korkuttuğunu, ciddi bir tehdit oluşturduklarını ve bunun da orta ve uzun vadede herkesi etkilediğini anlatan Abbasi, otellerde kalanların sayısının belirgin bir şekilde azaldığını, ülkeye giren dövizde de düşüş yaşandığını kaydetti.

Kaynak: AA