İnsan Hakları Kuruluşlarından Suriyeli Aktivist İçin Çağrı

Lübnan'da insan hakları kuruluşları, 3 yıldan bu yana Suriye hapishanelerinde tutuklu bulunan ve 1,5 ay önce de bilinmeyen bir yere götürülen aktivist Basil Hartabil'in serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Başkent Beyrut'ta 21 insan hakları kuruluşu tarafından yapılan ortak açıklamada, Suriye makamlarının, bir ay önce bilinmeyen bir yere götürülen yazılım tasarımcısı ve bilgi edinme özgürlüğü savunucusu Hartabil'in yeri hakkında henüz bilgi vermediği belirtildi.

Suriye Askeri İstihbaratı'nın 15 Mart 2012'de gözaltına aldığı Hartabil'in, 3 Ekim 2015'te "polis şefinin eşyalarını toplamasını emrettiği" bilgisini ailesine haber verebildiğini, ailesinin bundan başka bir bilgiye sahip olmadığını ve Kabun'daki polis karargahındaki mahkemeye sevkedildiği konusunda da şüphelerin bulunduğu kaydedilen açıklamada, "Suriye rejiminin Hartabil'in tutuklu bulunduğu yeri açıklaması ve şart öne sürmeksizin hemen onu serbest bırakması gerek" denildi.

Hartabil'in barışçıl eylemleri sebebiyle askeri mahkemede yargılandığı ifade edilen açıklamada, uluslararası hukuktaki "zorla kaybedilme" teriminin tanımına yer verildi.

Açıklamada ayrıca Suriye Askeri Meydan Mahkemeleri'nin istisnai şekilde yargı çerçevesindeki görüşmeler gizli bir şekilde yürütüldüğü, yasal temsil hakkının verilmediği belirtilerek, adil bir yargılama için gerekli asgari uluslararası standartlara uyulmadığı kaydedildi.

Hartabil'in serbest bırakılma çağrısı yapıldığı ortak açıklamaya, "Sınır Tanımayan Muhabirler", "İnsan hakları İzleme Örgütü", "Suriye İnsan Hakları Gözlemevi",  "Suriye İnsan Hakları Ağı", "Suriye'deki İnsan Hakları İhlalleri Dokümantasyon Merkezi" gibi önde gelen insan hakları kuruluşlarının yer aldığı ifade edildi.

"Foreign Policies" dergisinin 2012 "Dünyanın en önemli 100 düşünürü" listesine giren Hartabil, 2013'te ise "ifade özgürlüğünde sansür endeksi" ödülünü almaya hak kazanmıştı.

Kaynak: AA