Zeka Oyunları Yaşlıların Hayatını Kolaylaştırıyor

ANKARA -  İngiliz bilim insanlarının yaptığı araştırma, internet üzerinden oynanan zeka geliştirici oyunların yaşlılar üzerinde olumlu etkilerini ortaya çıkardı.

BBC'nin haberine göre, King's College Üniversitesi'nde 6 ay süreyle 50 yaş üstü 7 bin kişinin 2 ayrı grupta incelendiği araştırma, internette hafıza becerisi ve akıl yürütme gerektiren oyunların yaşlıların günlük yaşamlarına katkı sağladığını gösterdi.

Katılımcıların bazılarından diledikleri sıklıkta 10 dakika süreyle, tahterevalli üzerindeki ağırlıkları dengeleme gibi akıl yürütme oyunlar oynaması istenilirken, kontrol grubuna da basit internet araştırmaları yapmaları söylendi.

Araştırmacılar, katılımcılara çalışma başladığında ve daha sonra da üçer aylık dilimlerde dilbilgisel düşünce ve hafıza değerlendirmeyi kapsayan tıbben onaylanmış bilişsel testleri uyguladı. Katılımcılardan zeka geliştirici oyunları oynayanların bilişsel becerilerinde ilerleme kaydedildi. Katılımcılardan 60 yaş üstü olanların günlük işlerinde de kayda değer gelişmeler olduğu belirtildi.

Telefon kullanma, alışveriş yapma gibi günlük becerileri de gözlemlenen 60 yaş üstü insanların oyunları haftada en az 5 kere oynadığında olumlu etkinin arttığı ifade edildi.

Alzheimer Derneği'nden Dr. Doug Brown, internet üzerinde hızla büyüyen zeka geliştirici oyunların etkilerinin görülmesi açısından bu araştırmanın önemli olduğunu belirtti.

Psikiyatri, Psikoloji ve Nöroloji Enstitüsü'nden araştırmacıların, bu yaklaşımın bunamayı önlemedeki etkisiyle ilgili yeni bir araştırmaya başladıkları bildirildi.

Karmaşık uğraşıları olan veya beyinlerini bulmaca gibi etkinliklerle uyaran ve yeni yetenekler öğrenme eğilimleri olan insanların bunama risklerinin az olduğunu açıklayan bilim insanları, çalışmanın yaşlıların zihinsel işlevlerini koruması ve ilerleyen yaşlarda bilişsel işlevlerin bozulma riskini azaltması açısından önem taşıdığına inanıyor.

Daha önce yapılan bir araştırmada internet üzerinden oynanan zeka geliştirici oyunların 50 yaşın altındaki kişiler için etkisinin olmadığı ifade edilmişti.

Kaynak: AA