HRW, Mısırlılara Uygulanan Yurtdışı Engelini Eleştirdi

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mısır makamlarının, akademisyen, aktivist ve gazetecilerin yurtdışına çıkmasını kanunsuz şekilde engellediğini bildirdi

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW), Mısır makamlarının, vatandaşların yurtdışına çıkmasını kanunsuz bir şekilde engellediği belirtilerek, seyahat yasaklarının kaldırılmasını istedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütün'den (HRW) yapılan açıklamada, son bir yılda Mısır güvenlik birimlerinin, kanunsuz bir şekilde vatandaşların yurtdışına çıkmasına engel olma ve pasaportlarına el koyma dahil birçok korkutucu tedbir aldığı ifade edildi

Güvenlik birimlerinin, yurtdışı seyahatleri için giderek daha kısıtlayıcı olduğu dile getirilen açıklamada, Mısır hükümetinden pasaportlarına el konulan vatandaşların belgelerinin iade edilmesi, hukuki olmayan kısıtlamaların ve seyahat yasaklarının kaldırılması istendi.

Seyahat talebi reddedilenler arasında devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin bir yardımcısı, aktivistler, gazeteciler, siyasi parti üyeleri, liderleri ve sivil toplum kuruluşlarından yetkililerin de olduğu bildirilen açıklamada, ''Mısırlı yetkililer 2 yıldır binlerce muhalifi hapse attı. Şimdi de ülkeyi muhalifler için bir hapishane yapma amacındalar. Ulusal Güvenlik Birimi, Mısırlıları özgür bırakmalı'' ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, havalimanı güvenliğinin pasaportlarına el koyduğu sivil toplum grupları, siyasi aktivist ve işçiler dahil en az 32 vaka tespit edildiği vurgulanarak, yurtdışına çıkışı engellenenlerin çoğunun pasaportlarını geri alamadığına dikkat çekildi.

HRW, Ulusal Güvenlik Birimi'nin siyasetçilerin ve aktivistlerin konferanslara ve çalıştaylara katılımının engellemesi ile ilgili bir örneğe de yer verdi:

''Suzanne isminde bir insani yardım kuruluşu çalışanı, bir grup kadınla beraber Almanya'da, kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında eğitim programına katılmak için 4 Ekim'de Kahire'deki havalimanına gidiyor. Buradaki yetkililer, Suzanne'ye 8 Eylül'den beri seyahat yasağı listesinde olduğunu söyleyerek pasaportuna el koyuyor. Havalimanında üstü ve bavulu aranan Suzanne, soruşturma geçirdi, ayrıca cep telefonu ve günlüğüne el konuldu''

Mısır yönetimi, ilk defa halk tarafından seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yapılan darbe sonrası vatandaşlarına, Türkiye, Katar, Lübnan, Irak, Suriye, Libya, Sudan, Yemen, İsrail, Ürdün, Malezya, Güney Kore, Gine, Endonezya, Tayland ve Güney Afrika gibi ülkelere seyahat kısıtlaması getirmişti.

Mısır İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 18-40 yaş arası vatandaşların yurtdışı seyahatleri öncesinde güvenlik birimlerinden onay alması istenmişti.
Kaynak: AA