Güneydoğulu İhracatçılar Yeni Dönemden Umutlu

KAAN BOZDOĞAN - Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, 26. Dönem Milletvekili Genel Seçim sonuçlarına ilişkin, "Son 5 ayda yaşanan olumsuzluklar ekonomik gelişmenin önünde bir engeldi. Projelerini askıya alanların iktidar tercihinin ardından eli rahatladı. Askıya aldıkları projeleri yavaş yavaş hayata geçireceklerdir" dedi.

Çıkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 7 Haziran'daki seçimin ardından terör örgütü PKK'nın saldırıları nedeniyle ülke ve bölge ekonomisindeki gelişmelerin sekteye uğradığını, piyasalarda sıkıntı yaşandığını belirterek, bu seçim sonuçlarının ardından ise ekonominin yeniden canlanacağına inandıklarını söyledi.

Ülke halkının terör saldırılardan zarar gördüğünü, bunu seçim sonuçlarının da gösterdiğine işaret eden Çıkmaz, "Bizim Suriyeliler veya Iraklılar gibi gidebileceğimiz bir 'Türkiye' yok. Kardeşçe yaşamaya devam etmemiz, teröre hiç kimsenin prim vermemesi lazım" diye konuştu.

Çıkmaz, ekonomideki hedeflere ulaşılması bakımından tek başına iktidarın koalisyonla kurulacak hükümete göre daha avantajlı olduğunu vurgulayarak, insanların tek başına iktidarın istikrar bakımından nimetlerini bildiğini, bu farkındalıkla sandığa gittiğini dile getirdi.

"Tek başına iktidar sonucuyla ülke olarak, ihracatçılar olarak, tüccarlar olarak rahatladık" diyen Çıkmaz, bu sayede sermaye göçünün de önüne geçileceğini aktardı.

- "Projelerini askıya alanların iktidar tercihinin ardından eli rahatladı"

Çıkmaz, şöyle devam etti:

"Son 5 ayda yaşanan olumsuzluklar ekonomik gelişmenin önünde bir engeldi. Hiçbir Allah'ın kulu son süreçte yatırım yapmıyordu. Yatırım yapılmazsa 2023 hedeflerine nasıl ulaşılacak? Projelerini askıya alanların iktidar tercihinin ardından eli rahatladı. Askıya aldıkları projeleri yavaş yavaş hayata geçireceklerdir. Herkes artık işine, gücüne bakmalı. 'Bu parti böyle yaptı, şu parti böyle yaptı' denilmesinin kimseye faydası olmaz. Particiliği bırakıp huzur içinde ülkemizi ve bölgemizi kalkındırmaya bakmamız lazım."

Çıkmaz, Türkiye'nin doğal kaynaklara sahip olmadığını, bu sebeple üretime ihtiyaç duyulduğunu anlatarak, bunun da genç nüfusla başarılacağını belirtti.

Bölgede yaşayan insanlara bu bölgeye yapılacak yatırımlara sahip çıkmaları çağrısında bulunan Çıkmaz, "Bölge ve ülke dışındaki yatırımcılar da artık bölgeye gelecek, buradaki yatırımcılarla işbirliği yapacaklardır. Önce bölgedeki yatırımcılar elini taşın altına koymalıdır. Buna Gaziantep bir örnektir. Bölge artık potansiyelini yansıtmalı. Terörün olduğu, can ve mal güvenliğinin olmadığı bir yere kimse yatırım yapmaz. Yatırım olmazsa da bölge kalkınamaz."

- "Artık önümüze bakacağız"

Bu yılki ihracat hedeflerine terör saldırıları nedeniyle ulaşamayacaklarına dikkati çeken Çıkmaz, bir yılın terör saldırıları sebebiyle boşa gittiğini ifade etti.

Çıkmaz, 2023 hedeflerine ulaşılıp ulaşılmayacağının 2016 yılı başında belli olacağına işaret ederek, "Artık önümüze bakacağız" ifadesini kullandı.

GAİB'in 186 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini, en fazla ihracatın Irak'a yapıldığını aktaran Çıkmaz, en fazla ihraç edilen ürünlerin ise gıda, inşaat malzemeleri, temizlik, tekstil ürünleri ile halı olduğunu belirtti.

Çıkmaz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ihracattaki lokomotifi olan Gaziantep'in ihracatta Ankara'nın önüne geçerek en fazla ihracat yapan 5'inci şehir olduğunu sözlerine ekledi.

- "Türkiye'nin daha da güçlü bir ülke olabileceğini görüyoruz"

Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç da 1 Kasım'daki seçim sonuçlarının ülke ekonomisinin yanı sıra Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni de rahatlattığını söyledi.

Özkılıç, sandıktan çıkan sonuçlara bakıldığında insanların istikrar, kalıcı huzur ve barış istediğinin anlaşıldığını vurgulayarak, ihracat rakamlarındaki olası artışta Çözüm Süreci'nin de etkin rol oynayacağını dile getirdi.

Silahların susması gerektiğine işaret eden Özkılıç, Çözüm Süreci'nin kalıcı barışla sonuçlanmasının ekonomideki gelişmelere önemli katkılar sağlayacağını anlattı.

Özkılıç, ülkede kalıcı barış ve huzurun sağlanmasının ekonomideki gelişmelerden daha da önemli olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Yatırımcılar, ihracatçılar, üreticiler sorunların kalıcı bir barışla çözülmesini bekliyor. Bunun sağlanması durumunda Türkiye'nin daha da güçlü bir ülke olabileceğini görüyoruz. İş dünyası huzurun tesisi için adımların atılmasını bekler çünkü huzur ve barış sağlanmazsa yatırımcı gelmez. Dünyanın öbür ucunda da olsa huzurun olmadığı yerde sermaye yeşermez. Huzur ve barışın tesisiyle birlikte yatırımcı gelecek, bu da hem istihdamı hem de ihracat payını artıracaktır. "

"Sorunlarını çözmüş, komşularıyla diyalogları güçlü bir Türkiye'nin Ortadoğu'daki olayların sona ermesiyle ekonomisi güçlü dünya ülkeleri arasında yerini alacağına inanıyoruz" ifadesini kullanan Özkılıç, kurulacak yeni hükümetle sorun ve sıkıntıların çözülmesini beklediklerini kaydetti.

Kaynak: AA