'Bitkiye Özel Gübre' Rekolte Umutlarını Artırdı

Tarımda yıllardır kullanılan iki çeşit gübrenin yerine, bitkinin ihtiyaçları gözetilerek her bir ürün için ayrı ayrı hazırlanan "özel gübre" sayesinde rekoltede önemli oranda artış bekleniyor.

Gübre Fabrikaları Türk Anonim Şirketi (GÜBRETAŞ) Genel Müdürü Şükrü Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gübrelemenin yıllardır geleneksel yöntemlerle yapıldığını söyledi.

Genellikle taban ve üst gübresi diye bilinen, farklı dönemlerde toprakla buluşturulan iki çeşit gübrenin bulunduğunu belirten Kutlu, yıllardır uygulanan bu sistemi değiştirmek için özellikle son 10 yıldır Ar-Ge çalışmaları yürüttüklerini anlattı.

Bu süre içerisinde "bitkiye özel gübre" üzerine yoğunlaşıldığını ifade eden Kutlu, çalışmaların sonuç vermeye başladığını ve artık fındık, buğday, şeker pancarı, çeltik, ayçiçeği, mısır, Antep fıstığı ve patates gibi 8 bitkiye özel olarak gübre üretir hale geldiklerini belirtti.

Kutlu, "Çalışmalarımız neticesinde biz artık hangi bitki neye ihtiyaç duyuyorsa onu veriyoruz. Bu çalışmaları yaparken önce toprak analizi gerçekleştiriyoruz, ardından o bölgedeki üretimi yoğun bitkileri inceleyip daha fazla verim için nelere ihtiyacı olduğunu belirliyoruz. Bu ihtiyaçları gübre aracılığıyla toprağa veriyoruz" diye konuştu.

- "En az yüzde 40 verim artışı sağlanacak"

Bitkiye özel gübrenin kullanılmasıyla verimin artacağına dikkati çeken Kutlu, şöyle devam etti:

"Biz verimin artışına yönelik tespitler de gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda örnek tarla ekimleri yapıyoruz ve iki tarlanın birine bizim tohumu, diğerine geleneksel tohumu veriyoruz. Mesela bu, Konya'nın Karapınar ilçesinde patates için yapıldı. Eski sistemin kullanıldığı tarlada dönüm başına 2 bin 500 ila 2 bin 700 ton ürün alırken, bizim gübrenin kullanıldığı tarlada ise dönüm başına 4 bin 750 ila 5 bin ton arasında hasat alındı. Antep fıstığında da bunu göreceğimize inanıyorum. En az yüzde 40 verim artışı sağlanacak."

Kutlu, Maraş biberi konusunda Kahramanmaraşlı üreticilerden talep aldıklarını ve bu konuda da çalışmalara başlayacaklarını kaydetti.

"Bitkiye özel gübre"yi hasta ve ilaç benzetmesiyle anlatan Kutlu, "Hastayı tanıyoruz, ona göre ilaç veriyoruz. Ağrı kesici her yerden satın alabilirsiniz ve bunu alıp kullandığınızda ne kadar şifa vereceği tamamen tesadüfidir. Belki iyileştirebilir, belki de hiç işe yaramaz ama kan tahlilleri yapıp hastanın sorununu tespit ederseniz, şifa bulmak kolaylaşır. Bizim yaptığımız da tam da bu. Biz bitkilerin eksikliklerini tespit edip, ihtiyaç duyduğu gıdayı veriyoruz. Yani biz bitkiye özel gübrelerle aslında şunu yapıyoruz; her hastaya aynı ağrı kesiciyi vermek yerine, tahlillerini yapıp ihtiyaç olan besini sunuyoruz. Bu da verimin artmasını sağlıyor" ifadelerini kullandı.

- Sekiz çeşit gübre geliştirildi

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü ve GÜBRETAŞ Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Güvendi de gübrelemenin tarımsal faaliyetlerdeki önemine işaret ederek, gübre atmanın aslında bitkiyi beslemekle eş anlamlı olduğunu söyledi.

O yüzden doğru besinin verilmesiyle hastalık ve gelişimde daha iyi sonuçlar alınmasının sağlanabileceğine dikkati çeken Güvendi, "Bitkinin gübreyle beslendiğini unutmayalım. İstediği besini verip, rekolteyi artırmak artık çok kolay. Biz de bu bilinçle çalışıyoruz ve şu an 8 çeşit gübre geliştirdik. Her çeşit için ayrı gübre yapmak isteriz ama her çeşit gübrenin ayrı bir maliyeti var. O yüzden en azından şimdilik Türkiye'de belirli bir tonajın üzerinde üretimi olan ürünler üzerinde çalışmaya devam edeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA