Siirt'te 'Dinlerde İntihar' Semineri

Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesince "Dinlerde İntihar" semineri düzenlendi.

Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesince "Dinlerde İntihar" semineri düzenlendi.

Kezer Kampüsü konferans salonunda geçekleşen seminerde konuşan Siirt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Necati Sümer, dinlerin intihar olgusuna yaklaşımını ele aldı.

Sümer, insanlık tarihi boyunca her toplumda başvurulan bir ölüm biçimi olan intiharın, çok boyutlu psikososyal bir olgu olduğunu söyledi.

İntiharın sebeplerini anlatan Sümer, yabancılaşma, melankoli, dinsel korkular, zihinsel hastalık, aşağılanma, engellenme, aşk, keder, onur ve kendini ifade etmenin öne çıkan belli başlı intihar sebepleri olduğunu ve her toplumda insanların, bu tür nedenlerle çeşitli şekillerde hayatına son verebildiğini belirtti.

"Herhangi bir dinin müntesibine düşen görev, intihara yönelen insanları dinin pozitif tarafından haberdar etmek ve onların hayata olumlu bakmalarını sağlamaktır" diyen Yrd. Doç. Dr. Smer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fakat intiharda asıl önemli olan nokta, kişinin kendini öldürme duygusuna kaptırmasıdır. İntihar duygusuna kapılıp da kendisini öldürme girişiminde bulunmayan kimse yoktur. Çünkü, bu gizemli duygu tehlikeli ve bulaşıcıdır. İntihar, geçmişten günümüze ilkelinden medenisine bütün toplumlarda başvurulan bir ölme biçimidir. Herhangi bir sebeple intihar duygusuna kapılmış birey hayatına son vermekten korkmaz. Bu gerçeğe rağmen insanların intihara yönelmesinde veya intihardan uzak durmasında yeryüzündeki bazı inanç sistemlerinin olumlu veya olumsuz etkileri vardır. Bazı inanç sistemleri istisna kabul edilirse zaten çoğu dinin öncelikli amacının insanın mutluluğu ve huzuru olduğu bir gerçektir. Bu yüzden geçmişte olduğu gibi günümüzde de insanların dinin önleyici ve koruyucu hizmetinden yararlanması kaçınılmaz hale gelmektedir."
Kaynak: AA