AB Bakanı 17. Fasıl İçin Tarih Verdi
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, 17’nci faslın 14-15 Aralık tarihinde Brüksel’de açılacağını söyledi.

Meclis’in açılması ile 6 aylık bir dönem sonunda tekrar çalışmaya başlamasıyla birlikte birçok reformun gerçekleşeceğine dikkat çeken Bozkır, “Siyasi reform, ekonomik reform ve sosyal reform paketleri de Meclisimizden geçecek. Bunun AB ilişkilerimizde de önemli bir rol oynayacağını umut ediyoruz” ifadelerini kullandı.
"17’NCİ FASLI 14-15 ARALIK TARİHİNDE BRÜKSEL’DE AÇACAĞIZ"
Konuşmasının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Bakan Bozkır, 29 Kasım’da yapılacak zirve öncesinde hangi hususlara dikkat edilecek?" sorusuna, “Göç konusuyla ilgili özellikle ortak çalışma belgesi üzerine mutabakata varılmıştı. Bu belgenin esas teşkil etmesi ilişkilerimizde yeterli değildir. Zirveyle birlikte Türkiye-AB ilişkilerinin benim tabirimle kartlar yeniden dağıtılarak olması gereken noktaya oturtulması ile ilgili ortak bildiri açıklanacak. Pazar günü Türkiye-AB zirvesinde açıklanacak. 17’nci faslın Aralık ortalarında açılması kararlaştırıldı. İnşallah 14-15 Aralık tarihinde bu faslı Brüksel’de açacağız. Sadece bu fasılla yetinmiyoruz, 5-6 faslın daha 2016 yılında açılabilmesini sağlayacak ortak çalışmayı başlatacağız. Yeni bir devir pazar gününden itibaren başlayacak” cevabını verdi.
Rusya ve Türkiye arasındaki son gelişmeleri değerlendiren Bakan Bozkır, konuşmasına şöyle devam etti:
“Türkiye ve Rusya Federasyonu çok önemli iki komşudur. İki ülkenin bu çok önemli ilişkiyi olumlu yönde ilerletmek bir anlamda vecibesi vardır. Türkiye, Rusya’yı hep dostumuz olarak görmeyi arzu ediyoruz. Uçağın düşürülmesi ile yaşanan gerginlik ortamını Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız olumlu mesajlarla olayın üstesinden gelebilmeyi başarmamız gerektiğini ifade ettiler. Sayın Dışişleri Bakanımız Lavrov ile telefonda görüştü ve bendeki bilgiler iki ülke Dışişleri Bakanlığı’nın 3-4 Aralık tarihinde Belgrad’da yapılacak AGİT toplantısında bir araya gelecekleri yolunda. Bu görüşme yapılmalıdır. Böyle bir olayı ancak konuşarak aşabiliriz. Konuşmayarak, basın yoluyla mesaj vererek diplomaside, siyasette herhangi bir sorunun üstesinden gelmek mümkün değildir. Türkiye ve Rusya’nın böyle bir haspane noktaya gelme lüksü yoktur. Görüşmeyle birlikte bu krizin üstesinden gelecek adımlar atılmaya başlanabilir.”
