İran-Türkiye Ekonomik İş Birliğinde Yeni Dönem

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından yürütülen "Anahtar Çözümleri" Programı kapsamında "İran-Türkiye Ekonomik İşbirliğinde Yeni Dönem" konulu seminer düzenlendi.

İran-Türkiye Ekonomik İş Birliğinde Yeni Dönem
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Toplantı Salonu’nda düzenlenen seminere Vali Dr. Ahmet Altıparmak, Erzincan Valisi Süleyman Kahraman,ETSO Başkanı Lütfü Yücelik ,İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Hossein Ghasemi, ilçe kaymakamları ile sivil toplum örgütü ve özel sektör temsilcileri katıldı.

Türkiye-İran ticaretinin durumunun konuşulduğu , komşu iki ülke arasındaki sınır kapılarında yaşanan sorunlar tartışıldı seminerde konuşma yapan Vali Dr. Ahmet Altıparmak, kente geldiği günden bu yana İran üzerinden neler yapılabileceği konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirterek, İlk olarak hangi sıkıntıların olduğunu öğrenip, bu sorunları teşhis edip, bunlara yönelik çözümler için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Vali Altıparmak “biz aynı toprakların, aynı kültürün insanlarıyız. Sınırlar daha belli olmadan bunlar iç içe yaşayan iki milletti. Bu gün geldiğimiz noktaya baktığımızda eskiden yaşanan serbest ticaret malesef yok. Ortada bir sorun var.Kimse kimseyi suçlamadan şuna bakması lazım. İran ve Türkiye bu ticareti yapmakta kararlı mı? kararlı. Kazançlı mı? kazançlı. Nedir sorun? prensipte ve üslupta anlaşmamız lazım. Komisyonları kurup iki tarafta hangi sorunları yaşıyor, bunu raporlar halinde belirlemek lazım. Bu sorunları çözerek büyük bir hacime ulaşmamız lazım.Bazı mevzuatlar var. Mevzuat dediğimiz metinleri değiştirebiliriz. Yeter ki biz samimiyetle yapacağız diyelim. Eğer bu sağlanırsa çok güçlü dostluklar ve akrabalıklar kurulacaktır” diye konuştu.

İran İslam Cumhuriyeti Erzurum Başkonsolosu Hossein Ghasemi’de İran’ın her zaman Türkiye ile ilişkilerinin gelişmesinde gayret gösterdiğini ve bunun devam etmesini istediklerini ifade etti.

Ticari ilişkilerde son 3 yılda düşüş görüldüğünü söyleyen Ghasemi,”ticaret hacmimiz 22 milyar dolardan, 14 milyar dolara düşüş göstermiştir. Bu konu sadece İran-Türkiye ticaret ilişkilerine dayanmamıştır. Bölge ve dünya ticaretine göre düşüş göstermiştir. Bu sıkıntılarımız çözülmezse, ticaret hacmimiz değişmeyecek. Ticaret hacmimizin yükseliş göstermesi için eski geleneksel tecrübelerimizi bir kenara bırakmamız gerekiyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Ortadoğu Ülkeleri Daire Başkanı Bilgehan Ramazan Caner ile Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü Dış Ticaret Uzmanı Mahmut Utku Yalım, İran ekonomisi ve Türkiye-İran tercihli ticaret anlaşması hakkında değerlendirme sunumu yaptı.
Kaynak: İHA