'Sığınmacılar Avrupa'ya Sadece Türkiye Üzerinden Gitmiyor'

WASHINGTON - Başbakanlık Müşaviri Ali Osman Öztürk, "Avrupa'ya göç eden Suriyeliler Türkiye üzerinden gidiyor" şeklindeki algıya tepki göstererek, "Türkiye’den Avrupa’ya geçenler, genel göç edenlerin yüzde 30'unu bile karşılamıyor. Bütün maliyeti Türkiye’ye çıkarmak doğru olmaz" dedi.

Öztürk, ülkelerindeki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Suriyeli çocukların eğitimiyle ilgili sorunlara çözüm bulunması amacıyla ABD'nin başkenti Washington'da görüşmeler yaptıktan sonra Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Orta ve Doğu Akdeniz üzerinden Avrupa'ya "çok ciddi göçler" olduğunu belirten Öztürk, "Türkiye’den Avrupa’ya geçenler genel göç edenlerin yüzde 30'unu bile karşılamıyor. Bütün maliyeti Türkiye’ye çıkarmak doğru olmaz. Suriye krizinden önce de Akdeniz üzerinden Avrupa’ya çok ciddi bir göç vardı" diye konuştu.

Öztürk, Avrupa'ya göç eden sığınmacıların sayısının 680 bin civarında olduğunu aktararak, özellikle uluslararası basın tarafından dile getirilen "Avrupa'ya göç eden Suriyelilerin Türkiye üzerinden geçtiği" iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade etti.

Öztürk, Türkiye'nin Kobani ve yakınlarındaki bölgelere yaptığı insani yardımlardan bahsederken de Türkiye'nin uyguladığı insani diplomasi ve açık kapı politikasına atıf yaptı. Uluslararası basın tarafından yapılan Kobani tartışmalarına tepki gösteren Öztürk, "Türkiye, Kobani'de yaşanabilir bir ortam oluşturdu ve 200 bine yakın insan, Kobani ve civarına geri dönüş yaptı" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Kobani için yaptığı insani yardımların maliyeti hakkında bilgi veren Öztürk, Kobani ve civarına şu ana kadar 80 milyon lira değerinde insanı yardım yapıldığını, bunun içinde sağlık ve gıda malzemeleri de bulunduğunu kaydetti.

- "Uluslararası işbirliği gerekiyor"

Öztürk, Washington'da ABD Dışişleri Bakanlığı, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörden yetkililerle yaptığı ikili toplantılarda Türkiye'deki Suriyeli sığınmacı çocukların eğitimi hakkında neler yapılabileceği konusundaki görüşmeleriyle ilgili değerlendirmelerde de bulundu.

Türkiye'de okul çağında 650 bin Suriyeli çocuk bulunduğunu fakat bunların sadece 250 bin kadarının okula gidebildiğini anlatan Öztürk, "Elimizdeki rakam uluslararası işbirliğini gerektiriyor. UNICEF ve Birleşmiş Milletler destekli olarak Türkiye, 250 bin Suriyeli öğrencinin eğitimine yardımcı olmaktadır. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da bahsetmiş olduğu gibi akademik yıl sonu itibarıyla bu rakamı ikiye katlamak gibi bir sözümüz var" diye konuştu.

Washington'daki görüşmelerde, Türkiye’nin sığınmacılara yaptığı yardımlardan övgüyle bahsedildiğini vurgulayan Öztürk, "Yetkililerin de bahsettiği bir husus vardı. Bu sadece Türkiye’nin omuzlarına bırakılacak bir yük değil, uluslararası yardımı gerektiren bir durum" ifadesini kullandı. Öztürk, şöyle devam etti:

"Buradaki görüşmelerimizde çok olumlu sonuçlar aldık. Biz de geri döndüğümüzde gerekli mercilere bu notlarımızı ileteceğiz. Öğrencilerin masrafları hakkında çok net bir rakam belirtmek söz konusu değil. Çünkü önce bir farkındalık oluşturmak gerekiyor. Suriyeli aileler çocuklarını okula göndermek konusunda her zaman gönüllü olmuyor. Fakat bu kırılıyor artık. Bu bağlamda ortada çok net bir rakam olmadığı için miktar telaffuz edilemiyor."

Öztürk, ABD'de yaptığı görüşmelerde olumlu sonuçlar aldığını, Türkiye'nin bir yardım arama çabasında olmadığını fakat diğer ülkeleri sorumluluğu paylaşmaya davet ettiklerini söyledi. Öztürk, "Okul yapmak gibi teklifler alıyoruz. Fakat bu tekliflerin koordine edilmesi gerekiyor. Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmeleri gerekiyor" dedi.

Türkiye'de bulunan okul çağındaki 650 bin Suriyeli çocuğun çok büyük kısmının ilkokul ve liseye gitmesi gerektiğini ifade eden Öztürk, özel ve devlet üniversitelerinde ise 5 bin 500 Suriyeli öğrencinin eğitim aldığını dile getirdi.

Türkiye'de 2,2 milyon Suriyeli bulunduğunu, bu rakamın Iraklılarla 2,5 milyona çıktığını hatırlatan Öztürk, konteyner kentlerde 270 bine yakın sığınmacının ağırlandığını ancak Türkiye’deki mültecilerin yüzde 89'unun farklı şehirlere dağıldığını kaydetti.

Kaynak: AA