Muğla'da Organik Üretim Yapan Önder Çiftçiler Toplandı

Muğla İl Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Organik Tarım Ulusal Eylem Planı” çalışmaları çerçevesinde 13 Kasım 2015 tarihinde “Organik Üretim Yapan Önder Çiftçiler Toplantısı” Muğla ili Fethiye ilçesinde gerçekleştirildi.

Muğla'da Organik Üretim Yapan Önder Çiftçiler Toplandı
Toplantıya Muğla İlinin 13 ilçesinden organik üretim yapan önder çiftçiler, Müdürlüğümüz ile ortak çalışmalar yapan muhtarlıklar, sivil toplum kuruluşları, Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün ilgili çalışanları katıldılar.

Toplantıda İl Müdür Yardımcısı Sayın Muhammed Sevinç açılış konuşmasında toprağın sağlığını korumak, doğal döngüyü oluşturmak, uygun ekolojilerde yeterli ve kaliteli verim alabilmek küçümsenmeyecek derecede bilgi, bilinç, gözlem ve tecrübe gerektirdiğini vurgulandı. İl Müdürlüğü Organik tarım Birimi elemanlarından Halil İbrahim Yalçın Muğla’da 13 ilçesinde 159 köyde 910 üreticinin bulunduğunu ve 71 farklı üründe organik tarımın yapılmakta olduğunu belirtti.

İl Müdürlüğü Organik tarım Birimi elemanlarından Sema Köseoğlu ise Müdürlüğümüz tarafından yürütülmekte olan organik bal, zeytin, sebze, meyve ve turizmi de içeren dört farklı proje ile organik tarımı tanıtma ve yaygınlaştırma çalışmalarında bulunduklarını bildirdi. Toplantının yapıldığı Fethiye ilçesi Yanıklar mahallesinde bulunan Pastoral Vadi’nin işletmecisi Ahmet Kizen’de işletmesi ile ilgili bilgiler vererek organik tarım ve eko-turizm ile ilgili deneyimlerini anlattı.

Toplantının devamında organik tarım üreticileri kendilerini tanıtarak deneyimlerini anlattılar. Sivil toplum kuruluşları faaliyet alanları ve çalışmaları ile ilgili bilgiler verdiler. Toplantıda organik tarımın daha iyi bir çevre ve daha güvenli bir gıda desteği için önemi konuşuldu. Üreticilerimizin karşılaştıkları en büyük sorunların üretim sonrası ürünlerin işlenmesi ve paketlenmesi için yeterli işletmelerin olmaması, yerel pazarların yetersiz olması, ürün planlaması ve kayıt sisteminde son yıllarda yaşanan sorunlar olarak belirlendi. Kooperatifleşmenin önemi vurgulandı.

Organik ürünün işlenmesi ve pazarlanmasının ayrı dikkat, beceri ve bilgiyi gerektirdiği, bununla beraber bu üretim şeklinde sabırlı, dikkatli olmak, organik üretim yapma konusunda inançlı olmak ve gelişebilmek için güvenmenin önemi konularında konuşuldu. Üretime aynı sosyal ve çevresel bilinçle yaklaşan katılımcılar toplantı arasında da birbirleriyle fikir alışverişinde bulunarak tanışma ve iletişim ağı oluşturma fırsatı buldular.

Ünlü tiyatro, sinema oyuncusu ve seslendirme sanatc¸ısı Toprak Sergen’de 3 sene önce Mugˆla Dalyan’da kurduğu Uluslararası Organik Sertifikalı Organik Tarım C¸iftligˆi’nin başındaki isim olarak ta şunları söyledi "Özellikle büyük şehirlerden kaçarak yeni dönemin doğru bakış açısını yakalayan insanların, önemli uğraşılarından biri haline geldiğini söyleyebildiğimiz organik tarım; içerisinde etkileyici unsurlar barındıran komposizyonlara sahip. Bu doğrultuda Muğla İl Gıda Tarım ve hayvancılık Müdürlüğünce yapılan toplantıda, dört farklı proje ile organik tarımı tanıtma ve yaygınlaştırma çalışmalarının da sevindirici buluyorum. Bu bağlam da, Muğla ili ciddi anlamda eko-turizmde Türkiye’nin göz bebeği haline gelebilecek yapıda" dedi
Kaynak: İHA