Birleşik Krallık'ın Kapılarını Sığınmacılara Açması

LONDRA - İngiliz hükümetinin bu yıl sonuna kadar ülkeye almayı hedeflediği bin Suriyeli sığınmacının yaklaşık 100'ü, bugün İskoçya'nın Glasgow kentine geldi.

Suriyeli sığınmacılar Birleşik Krallık'a, İngiliz hükümetinin kiraladığı ve bu sabah Ürdün'ün Amman kentinden kalkan, Lübnan'ın Beyrut kentine uğrayan özel uçakla ulaştı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile yürütülen 'Korunmasız Kişileri Yeniden Yerleştirme (VPR)' programı kapsamında ülkeye giriş yapan sığınmacılar, Glasgow Havaalanı'nda İskoç yetkililer tarafından karşılandı.

Suriye'nin komşu ülkelerindeki kamplardan gelen ve birçoğunu ailelerin oluşturduğu yaklaşık 100 kişilik grubun, İskoçya genelinde yerleştirilmesi bekleniyor. Gruptakiler arasında zihnen ve fiziken sağlık sorunları olanlar da bulunuyor.

- Gelişler devam edecek

İngiltere'nin Suriyeli Sığınmacılardan Sorumlu İçişleri Bakan Yardımcısı Richard Harrington, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bugün ülkeye giriş yapan sığınmacıların, VPR uygulaması ve hükümet, BMMYK ile yerel idareler arasındaki harika işbirliğinden edilen sonuca yönelik önemli bir an oluşturduğunu söyledi.

Harrington, "Bu savunmasız insanlar artık hayatlarını güvenli bir ortamda, Birleşik Krallık'taki toplumun desteğiyle yeniden kurma şansına sahip.  Önümüzdeki haftalarda, bölgedeki kargaşa, savaş ve zulüm nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kalan yüzlerce sığınmacıya daha yer sağlayacağız" dedi.

Gelişmelere ilişkin açıklamada bulunan İskoçya bölgesel hükümetinin Avrupa ve Uluslararası Kalkınmadan Sorumlu Bakanı Humza Yousaf da, bugünün İskoçya için gurur verici bir gün olduğunu dile getirerek, "İskoç halkı adına, bugün güzel ülkemize gelen sığınmacıları en sıcak dileklerimle, memnuniyetle karşılıyorum. Onlara buradaki yeni hayatlarına başlarken en iyi dileklerimi iletiyorum" ifadelerini kullandı.

Yüzlerce Suriyeli sığınmacının önümüzdeki 6 hafta boyunca ülkeye Birleşik Krallık'ın farklı noktalarındaki havaalanlarından giriş yapması bekleniyor.

Bu arada İngiltere İçişleri Bakanlığı, sığınmacılara yardımda bulunmak isteyen vatandaşlara, kendi yerleşim bölgelerindeki yerel idareler ve bakanlığın yakın çalışma içerisinde olduğu STK'larla iletişime geçmesi, bu kurum ve kuruluşların yönlendirmelerinin ardından sığınmacılara destek sağlaması tavsiyesinde bulunuyor.

- VPR programı

İngiltere Başbakanı David Cameron, sığınmacı krizine çözüm kapsamında, beş yıl boyunca ülkeye, Türkiye, Ürdün ve Lübnan'daki sığınmacı kamplarından 20 bin Suriyelinin alınacağını duyurmuş, ülkeye alınması kararlaştırılan 20 bin Suriyeli sığınmacılardan bininin de bu yılın sonuna kadar Birleşik Krallık'a getirilmiş olacağını söylemişti.

Suriyeli sığınmacıların Birleşik Krallık'a alınması için 2014 yılının başında uygulamaya koyulan VPR programının kapsamı genişletilmişti. Hükümet, kamplardan İngiltere'ye kabul edilecek kişiler arasından yetim ve öksüzler gibi savunmasız çocuklara öncelik verileceğini söylemişti.

İngiltere, BMMYK ile yürüttüğü VPR programı çerçevesinde özellikle şiddet ve işkence mağdurları ile tıbbi yardıma muhtaç kadın, çocuk ve yaşlı Suriyelilerin ülkeye girişine öncelik veriyor. İngiltere, bu program kapsamında Ocak 2014 ile Haziran 2015 tarihleri arasında zor durumda ve savunmasız olan sadece 216 Suriye vatandaşını topraklarına kabul etmişti.

VPR programıyla sığınmacılar, Birleşik Krallık'a gelir gelmez yerel belediyeler tarafından sağlanan evlere yerleştiriliyor, sağlık ve eğitim sisteminden faydalanabilirken, iş arayabiliyor. Ülkeye girdikleri günden itibaren beş yıl boyunca insani koruma programına dahil edilen sığınmacılar için beş yılın ardından Birleşik Krallık'ta oturuma başvurma hakkı doğuyor.

Kaynak: AA