Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Kıbrıs'ta

LEFKOŞA - Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştü.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Kıbrıs'ta
Günübirlik resmi temaslarda bulunmak amacıyla Kıbrıs’a gelen Steinmeier, ilk olarak Rum Başkanlık Sarayı'nda Rum lider Anastasiadis ile bir araya geldi.

Yaklaşık iki saatlik görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Rum Sözcü Nikos Hristodulidis, Steinmeier ve Anastasiadis'in görüşmede Kıbrıs sorununu, Türkiye-AB ilişkilerini ve bölgesel konuları ele aldığını dile getirdi.

Hristodulidis ayrıca Steinmeier'in, "Paris'te terör saldırılarından birinin yaşandığı Fransa-Almanya futbol karşılaşmasını izleyenler arasında bulunduğunu" belirtti. Görüşmede Fransa’daki ve dünyadaki terör olaylarının durumunun da ele alındığını bildirdi.

Görüşmede Türkiye’nin müzakere başlıklarının da ele alınıp alınmadığı sorusuna karşılık Hristodulidis, “Tutumumuz nettir. Türkiye’nin üyelik süreci tamamen Türkiye’ye bağlıdır” şeklinde konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Anastasiadis’le görüşmesinin ardından Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’le çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Steinmeier, daha sonra KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından Cumhurbaşkanılığı Sarayı'nda kabul edildi. Yaklaşık bir saat süren görüşmede Kıbrıs Türk tarafının Müzakerecisi Özdil Nami, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Erhan Erçin de hazır bulundu.

Görüşmenin ardından açıklama yapan Akıncı, Almanya Dışişleri Bakanı ile yararlı ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, “Sayın Bakan daha ziyade dinleyici pozisyonundaydı. Öğrenmek istediği konular vardı. Kendisine süreçle ilgili bilgi verdik. Kıbrıs sorunundaki çözüm çalışmalarında hangi noktadayız, o konuda görüşlerimizi aktardık" şeklinde konuştu.

"Kıbrıs Türk toplumu, geleceğin Kıbrıs’ının ortağı olarak önemli ülkelerle diyalog geliştirmesi Kıbrıs’taki çözüm çabalarına katkı yapar" diyen Akıncı, batı dünyasının önemli ülkelerinden dışişleri bakanlarının bu günlerde peş peşe Kıbrıs’a geleceğini söyledi.

- “Çözüm konusundaki kararlılığımızı teyit ettik”

Görüşmede Alman Bakana Kıbrıs Türk halkının hassasiyetlerini aktardıklarını söyleyen Akıncı, "Kıbrıs Türk toplumundan başka çözüme ve Avrupa Birliği üyeliğine 'evet' diyen ama bir başka toplumun 'hayır' oyuyla bunun dışında kalan başka bir toplum daha olmadığını söyledim” şeklinde konuştu.

Kıbrıslı Türklerin çözüm konusundaki samimi arzusunu kanıtladığını, dile getiren Akıncı, “Sayın Bakana, şimdiki süreçte iyi niyetle, Kıbrıs Türk halkının haklarını, çıkarlarını koruyarak ama diğer toplumun haklarını da göz ardı etmeyen bir anlayış içinde iki tarafın kabul edebileceği kapsamlı bir çözüme ulaşmak için çabaladığımızı da anlattık" dedi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Steinmeier’e müzakerelerdeki "Güven Artırıcı Önlemler" konusunda da bilgilendirdiklerine işaret ederek, “Avrupa Birliğinden beklentilerimizi anlattık, onlar da bu süreci sonuna kadar destekleyeceklerini söylediler. Kıbrıs Türk toplumunun Almanya ile de ilişkilerinin geliştirilmesinin Kıbrıs’ta çözüme katkı yapacağı konusunun da altını çizdik” şeklinde konuştu.

Bir basın mensubunun "Çözümün ekonomik kısmı görüşmede gündeme geldi mi?" sorusu üzerine Akıncı, “Ayrıntılı olarak değil ama genel hatlarıyla konuşuldu" yanıtını verdi.

Kaynak: AA