ABD'de Bazı Eyaletlerin Suriyeli Sığınmacıları Reddetmesi

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Suriyeli mültecilere dinleri nedeniyle ayrımcılık yapılmaması gerektiğini söyledi.

Dujarric, gazetecilerin, ABD'de eyaletlerin yarıdan fazlasının Suriyeli sığınmacı kabul etmeyeceğini duyurmasına ilişkin sorusu üzerine yaptığı açıklamada, "Tüm dünyanın mültecilere ve özellikle de Suriyeli mültecilere destek olma sorumluluğu bulunduğu açık. Ne Suriyeliler ne de başkaları, hiçbir mülteci dini nedeniyle ayrımcılığa uğramamalı" dedi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nden (UNHCR) yapılan açıklamada da sığınmacılara karşı ayrımcılık konusunda uyarı yapılarak, "Mülteciler günah keçisi haline getirilerek trajik olayın ikinci kurbanı haline getirilmemeli" ifadelerine yer verildi.

Mültecilerin büyük çoğunluğun canlarını kurtarmak için ülkelerini terk ettiği vurgulanan açıklamada bazı ülkelerin önceden verdiği taahhütlerden vazgeçmesinden ve mültecilere yönelik yeni engellerin müzakere edilmesinden endişe duyulduğu kaydedildi.

Mültecileri "öcüleştiren" söylemlerden de "derin rahatsızlık" duyulduğu belirtilen açıklamada, "Bu söylemler yabancı düşmanlığı ve korkuya neden olacağı için tehlikelidir" ifadeleri kullanıldı.

ABD'deki 50 eyaletten 27'sinin valileri, Suriye'deki iç savaştan kaçan sığınmacıları kabul etmeyeceklerini açıklamıştı. Cumhuriyetçi başkan aday adayları da benzer yönde açıklamalar yapıyor.

ABD hükümeti, Suriye'de iç savaşın başlamasından bu yana yaklaşık bin 500 Suriyeliyi mülteci olarak ülkeye kabul etti.

Washington yönetimi, bu sayının 1 Ekim'de başlayan yeni mali yılda 10 bin olacağını duyurmuştu.

Kaynak: AA