Başkan Şahin, G20 Liderler Zirvesi Kapsamında Mülteci Kadınlar Panelinde Suriyeli Mültecileri Anlattı

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, G 20 Liderler Zirvesi kapsamında, "Kadın-20 (W20)" başlıklı açılım grubu tarafından düzenlenen Mülteci Kadınlar paneline katıldı.

Başkan Şahin, G20 Liderler Zirvesi Kapsamında Mülteci Kadınlar Panelinde Suriyeli Mültecileri Anlattı
Şahin, Antalya’da bir otelde düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın açılış konuşmasını yaptığı panelde, çok ciddi bir ibret tablosuyla karşı karşıya olunduğunu söyledi.

Hükumetin Suriyeliler konusunda yaptığı çalışmaları anlatan Şahin, “Kendi masum vatandaşına kimyasal silahlarla saldıran bir zalim yönetimle karşı karşıya kalındığı görüldü.

Ben bunun şahitliğini görmüş bir kardeşiniz olarak siyasetin, liderliğin bir öngörü olduğunu ve toplumunu, kendi halkını bu öngörüye göre yönetmek gerektiğini en güzel gösteren örneklerle karşı karşıyayız. Bir iyi örnek, bir kötü örnek” dedi.

Suriye’de bir yangın olduğunu ve bir insanlık dramı yaşandığına dikkati çeken Şahin, “Çantasında yalnızca korku olan yakınını kaybetmiş, eşini kaybetmiş, çocuğunu kaybetmiş, canını kurtarmak için gelen ve bizim insan olarak vicdani olarak yapmaya çalıştığımız, ‘Biz bu konuda sizin yanınızdayız, kalbimizi açtık, soframızı açtık, evimizi açtık. Bu durumda en az zararla çıkmanız için bizim ne yapmamız gerekiyorsa bunu yapacak durumundayız’ dedik ve 5 yıl geçti. Aslında misafirlik 5 yıl sürmez ama burada bütün dünyaya insanlık dersi verildi.

İnsan vicdanına uygun bir şekilde nasıl hareket edilebileceğini gösterdi" diye konuştu.

Mültecilerin ihtiyaçlarını karşılama noktasında acil eylem planını devreye koyduklarını belirten Şahin, “Komşusu aç iken, tok yatan bizden değildir. Veren el alan elden üstündür” anlayışının dünya barışı içerisinde büyütülmesi gerektiğine işaret etti. Kadınlar ve çocukların eğitimi konusunda yapılan çalışmaları anlatan Şahin, yaklaşık 50 bin Suriyeli çocuğun Gaziantep’te eğitime kazandırıldığını aktardı. Mültecilerin sağlıkta da sorun yaşamaması için gerekli çalışmaları yaptıklarını bildiren Şahin, savaştan dolayı travma yaşayan mültecilerin hayata tekrardan entegrasyon olmaları için kombinasyon merkezi kurduklarını kaydetti.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak yapılan çalışmalar hakkında bir araştırma yaptıklarını belirten Şahin, Suriyelilerin yapılan hizmetten memnun olduklarını, ancak kendi vatanlarına dönmek istediklerini ifade etti.

Dünyanın Suriyeliler noktasında yaşadığı kararsızlığın bataklığı büyüttüğüne vurgu yapan Şahin, “İşte bugün Paris’te olan bir olay artık dünyanın herhangi bir yerinde de olabileceğini gösterdi. Hiç kimsenin canının yanmaması için çok doğru kararların alınması gerekiyor. Aksi takdirde bütün insanlık “Adaletin olmadığı bir dünyada biz nereye gidiyoruz?” Bu Avrupa Birliği niye kuruldu, Birleşmiş Milletler niye oluştu, bu koca koca kurumlar savaşlar olmasın diye yapıldı. Adını ağzımıza almaktan çekindiğimiz bir 3. Dünya Savaşı eğer yaşanıyorsa, bu kurumlar niye çalışmıyor, niye kararlar almıyor” dedi.

Suriyelilerin daha önce “döneriz” umuduyla Türkçe dil öğrenmeye çalışmadıklarını belirten Şahin, şu anda Türkçe diline çok fazla talep olduğunu da kaydetti.

Mültecilerin ülkelerine “ne zaman döneceğiz” sorusuna cevap bulamadıkları için meslek kurslarına yoğun ilgi gösterdiğini aktaran Şahin, onların Türkiye’de yaşamaları için orta vadeli planlar yapıldığını belirterek, “Özellikle psiko-sosyal desteği vererek onların gelecek düşüncelerini ve umutlarını güçlendirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Panele, W20 Türkiye Başkanı Gülden Türktan, B20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Sare Aydın, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilcisi Pascale Moreau, AFAD Başkanı Fuat Oktay, Türkiye Kadın Girişimcileri Derneği (KAGİDER) Sanem Oktar Öğüt, Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Başkanı Nilüfer Bulut, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ile iş dünyasından bazı isimler katıldı.

Kaynak: İHA