Papa'nın Orta Afrika Cumhuriyeti Ziyareti

OAC Devlet Başkanı Panza: "Papa'nın, Orta Afrika'ya gelmesini arzu ediyorum"

Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) Devlet Başkanı Catherine Samba Panza, güvenlik durumunu gerekçe gösteren Fransa'nın uyarılarına rağmen Papa'nın ay sonunda ülkeye düzenlemeyi öngördüğü ziyaretin gerçekleşmesini arzu ettiğini belirtti.

Fransa'da bulunan Panza, Fransız radyosu RTL'e yaptığı açıklamada, ziyareti gerçekleştirmesi için Papa'nın ekibinden bir kişiye ısrarda bulunduğunu ifade etti.

Panza, "Papa'nın, Orta Afrika'ya gelmesini arzu ediyorum. Papa'nın gelişi bizim için lütuf olur. Allah'ın da izniyle Papa'nın geleceğine ve olumsuz hiçbir şeyin yaşanmayacağına inanıyorum" dedi.

Papa'nın 29 ve 30 Kasım'da gerçekleştirmeyi öngördüğü ilk Afrika seyahati kapsamında Kenya ve Uganda'nın ardından Orta Afrika Cumhuriyeti'ni ziyaret etmesi planlanıyor.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Papa'nın ülkede karşılaşabileceği güvenlik sorunlarıyla ilgili endişesini dile getirmiş ve komşu ülkelerden binlerce Hristiyan'ın da OAC'ye akın edebileceği uyarısında bulunmuştu.

Ülkede, Müslüman Seleka grubunun Aralık 2012'de Hristiyan Cumhurbaşkanı François Bozize'ye karşı ayaklanması üzerine siyasi kriz çıkmıştı.

Bozize'nin Mart 2013'te devrilmesinden ve Müslüman Michel Djotodia'nın cumhurbaşkanlığına getirilmesinden sonra anti-Balaka ile Seleka grupları arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi yaşamını yitirmiş, yaklaşık 1 milyon kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Başkentte mayıs ayında düzenlenen Bangui Forumu'nda anti-Balaka ve Müslüman Seleka gruplarının liderleri silahsızlanma anlaşması imzalamış ancak son dönemde yeni çatışmalar yaşanmış, 18 Ekim'de yapılması gereken seçimler ertelenmişti.
Kaynak: AA