'E-F@Ctory, Küresel Rekabette Bir Adım Önde Olmayı Sağladı'

İSTANBUL - Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri İş Geliştirme Yöneticisi Tolga Bizel, geleceğin dijital fabrika teknolojisi e-F@ctory konseptinin, üretimde çok ciddi maliyet tasarrufu sağlayabilecek evrimsel bir adım niteliğinde olduğunu belirtti.

Mitsubishi Electric'ten yapılan açıklamaya göre, elektrik sektörüne yönelik bu yıl ilk kez düzenlenen Elex Konferansı'nda konuşan Bizel, Mitsubishi Electric'in "e-F@ctory" konseptini anlattı.

Bizel, yeni endüstri evresinin, mevcut sanayinin bilgisayarlaştırma yönünde teşvik edilmesi ve yüksek teknolojiyle donatılması projesi olduğunu vurguladı. Bunun sonucunda makinelerin çevrelerinde olup bitenleri anlayabileceğini ve birbirleriyle internet protokolleri aracılığı ile iletişim kurabileceğini dile getiren Bizel, şunları kaydetti:

"Mitsubishi Electric, yeni endüstri evresinin iddialı oyuncularından biri durumunda. Geleceğin dijital fabrika teknolojisi e-F@ctory konsepti, üretimde çok ciddi maliyet tasarrufu sağlayabilecek evrimsel bir adım niteliğinde. Üretim ve bakım aşamaları da dahil yönetimden üretim katına kadar tüm fabrika katmanlarını optimize etmek (en uygun hale getirmek) için ileri teknolojileri kullanan e-F@ctory, küresel rekabette bir adım önde olmayı sağladı.

e-F@ctory, fabrika öz kaynaklarının optimum kontrolü için kurgulandı. Artan ürün çeşitliliğini ve seçeneklerini daha iyi kontrol edebilme imkanı, daha esnek çıkış birimleri ve sipariş hacmi, artan küresel pazar talebine cevap verebilmek için daha kısa üretim süresi, üretim çeşidi değişikliklerinin daha hızlı yapılabilmesi, artan maliyet baskısına hızlı tepki süresi ve yasal düzenlemelere, teknolojik ve çevresel gelişmelere daha hızlı uyum, bu yapının avantajlarından bazıları."

-"Kişiye özel üretim devrinin ayak seslerini duymaya başladık"

Bizel, gelecekte, şimdiki modern sistemlerden farklı olarak, üretilen her bir ürünün farklı bir seri numaralı kimliği bulunmasının ve belleklerinde sadece bazı temel bilgileri değil, kendi geçmişlerini de tutmasının planlandığına dikkati çekerek, şu bilgileri de paylaştı:

"Ek olarak bu ürünler, tıpkı üretildikleri makineler gibi sürekli İnternet'e bağlı olacak. Konumları ve durumları her an kolaylıkla belirlenebilecek. Bulundukları çevreyi inceleyip gerektiğinde yine kendi yetenekleri ölçüsünde fiziksel tepki verebilecek ve bunu yaparken de İnternet'e bağlı diğer cihazlarla gerçek zamanlı bilgi alışverişinde bulunabilecek.

Kişiye özel üretim devrinin ayak seslerini duymaya başladık. Artık herkes kişisel ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler talep ediyor. Aynı şekilde otomasyon dünyasındaki ürünler de bu şekilde bir talep görüyor. Mitsubishi Electric dünyasında e-F@ctory olarak adlandırılan bu yeni endüstri evresinin ortaya çıkışının altında, insan ihtiyaçlarının, içinde siber sistemlerin de yer aldığı otomasyon sistemleri ile karşılanmak istenmesi yatıyor."

Bizel, artan rekabet koşullarında kişiselleştirilmiş ürünlere talebi karşılayabilmek için üretimlerin en uygun hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Müşteri ihtiyaçlarının ancak bu şekilde karşılanabileceğini aktaran Bizel, şu değerlendirmelerde de bulundu:

"Otomasyon sisteminizi kurmadan bilgisayar ortamında ihtiyaçlarınızı, ürünü, üretimi, servisini ve verimliliğinizi görmelisiniz. Bu ihtiyaçlara göre gerekli sistemi yine bilgisayar ortamında kurmalı, çalıştırmalı ve yatırımlarınızı buna göre yapmalısınız. Daha sonra fabrikadaki her bir otomasyon unsuru, kendi kendileri ile iletişim kurup tüm bilgi birikimindeki tecrübeleri kullanarak karar vermeli ve üretim ihtiyacına göre size daha özgün kişiselleştirilmiş ürünler çıkartabilmeli. İşte bunların hepsini e-F@ctory ile gerçekleştirmek mümkün.

e-F@ctory konsepti, önümüzdeki yıllarda insan ihtiyaçlarının kendi kendine yetebilen otomasyon sistemleri ile karşılanmasına, kişiselleştirilmiş ihtiyaçlara göre hazırlanan bir ürünün fabrikada üretilirken değiştirilebilmesine ve bunun kontrol altına alınacağı sistem yapısını sağlamaya da imkan tanıyor."

Kaynak: AA