Yusuf Gedikli Son Kitabı 'Dillerin Şifresi'ni Anlatacak

Dr. Yusuf Gedikli, son kitabı “Dillerin Şifresi”ni Bâbıâli’de anlatacak.

Edebiyat ve dil konusunda kaleme aldığı ve yayıma hazırladığı eserlerle tanınan Dr. Yusuf Gedikli, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ESKADER) düzenlediği Bâbıâli Sohbetlerine bu akşam konuk oluyor. “Dillerin Şifresi” hakkındaki düşüncelerini dile getirecek olan Gedikli, konuşmasının ardından dinleyicilerin konuyla ilgili yöneltecekleri sorulara cevap verecek. Aşkın Geçgel’in sunacağı sohbet toplantısı, Timaş Kitapkahve’de bugün (29 Ekim) saat 18.00’de başlayacak. Sohbet toplantısı, Alayköşkü Caddesi No: 5 Cağaloğlu adresinde gerçekleşecek.

AZERBAYCAN EDEBİYATI HAKKINDAKİ KİTAPLARIYLA TANINDI

Gedikli, 1954’te Trabzon’da doğdu. 1980’de Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Yurt dışındaki Türklerle ilgili araştırma, inceleme ve aktarmalarıyla tanındı. Özellikle Azerbaycan edebiyatı üzerine yaptığı çalışmalar önemlidir. Doğu Türkistan, Batı Türkistan tarihi ve Pontus sorununa dair kitap ve makaleleri yayımladı. 1998’den itibaren dil ve etimoloji üzerinde çalışmaya başladı.

Bu alanda en önemli makalelerinden biri 2006’da Azerbaycan’da bir kongrede sunduğu “Ting-ling, Tiele, Teleüt, Töles, Telengit, Telenggit, Kil, Kiş, Kemek, Heftalit, Talış, As, Az, Aors, Wu-sun (Usun), Ti ve sair Türk kavimlerinin etimolojileri yahut kürk hayvanlarının adlarıyla anılan Türk etnonimleri” adlı makalesidir. Bu makale 250 yıldan beri tartışılan bazı kelimeleri doğru olarak çözmüş, Türk Dünyası Araştırmaları dergisinde (Temmuz-Ağustos 2006) ve Azerbaycan’da yayımlandı. Gedikli’nin yeni eseri, Dillerin Şifresi (Boğaziçi Yayınları, 2014) adını taşıyor. Bazı makaleleri Rusça ve Farsça dillerine çevrilmiştir.
Kaynak: İHA